september 11, 2023

Meteorolog Anže Medved: Ljudje smo kar odvisni od vremena

DRUGA JUTRANJA KAVA Tokrat smo obdelovali eno najpogostejših tem marsikaterega pogovora - vreme. Marsikaj zanimivega nam je povedal meteorolog z Agencije Republike Slovenije za okolje, Vojničan Anže Medved, tudi o letošnjem vremensko ekstremnem poletju, mitih o vremenu in poklicu, ki ga opravlja.

Meteorologa Anžeta Medveda lahko spremljate tudi na malih zaslonih. Vremensko napoved vam pove po poročilih na nacionalni televiziji.

Anže Medved je študiral fiziko, kot meteorolog je zaposlen na Agenciji Republike Slovenije za okolje. Doma je v Višnji vasi pri Vojniku, osnovno šolo pa je obiskoval v Šentjurju. Z vremenom je prežet njegov vsakdan, tudi, ko ni v službi, ga o vremenu in vremenski napovedi sprašujejo vsi v njegovi okolici. Pravi, da je vreme to poletje res ekstremno, s čimer se strinjajo tudi njegovi starejši kolegi meteorologi, ki pravijo, da česa takšnega ne pomnijo. O tem in podnebnih spremembah, ki so krive za ekstremne vremenske pojave, sta ga to jutro med drugim povprašala Lovro in Nina. Dotaknili so se tudi teorij zarot, povezanih z vremenom, in vremena, ki ga prinaša jesen. Prisluhnite v spodnjem posnetku. (NS)