februar 12, 2024

Starejšim vrnjena mobilnost: Projekt Metuljček v Slovenski Bistrici

Že tretje leto zapored poteka projekt brezplačnih prevozov za starejše občane občine Slovenska Bistrica - Metuljček. Prevozi so se izkazali za izjemno koristne, saj starejše povezujejo z lokalnim okoljem in jim olajšajo izvedbo najnujnejših opravkov. V zadnjem letu so prepeljali 555 oseb, največkrat do zdravstvenih storitev.

Lani so starejše največkrat peljali v Maribor na zdravstvene storitve, nato sledijo zdravstvene storitve v Slovenski Bistrici, na Ptuju in Rogaški Slatini. (Foto: fb Center za starejše Metulj

Stroške prevozov krije občina, koordinira pa Center za starejše Metulj
Brezplačni prevozi v projektu Metuljček so namnejeni vsem starejšim nad 65 let in ljudem s posebnimi potrebami, ki nimajo svojega vozila, oziroma možnosti prevoza bližnjih. Pokrivajo poti do zdravstvenih storitev, trgovine, banke, pošte, uradov. Stroške prevozov krije občina Slovenska Bistrica, koordinira pa jih Center za starejše Metulj, ki deluje pod okriljem Ljudske univerze Slovenska Bistrica. Koordinatorica Vinka Kunstek pravi, da so potrebe po prevozih velike, saj so v letu 2023 skupaj prevozili dobrih 24.300 kilometrov, opravili nekaj čez 500 prevozov in prepeljali 555 oseb, od tega isto osebo večkrat. V povprečju so na mesec prevozili 2 tisoč kilometrov in opravili povprečno dva prevoza na dan, pravi Kunstekova:

Upravičenci do prevozov morajo sicer biti stari nad 65 let, nimajo vozniškega dovoljenja in osebnega vozila, v družini nimajo osebnega vozila in nimajo v bližini svojih otrok, ki razpolagajo z osebnim vozilom.

Zaradi racionalizacije prevoze združujejo na način, da naenkrat peljejo več oseb.(Foto: fb Center za starejše Metulj)

Za prevoze skrbi 17 prostovoljnih voznikov
Za organizacijo prevozov v projektu Metuljček je v zadnjem letu skrbelo 17 prostovoljnih voznikov: Anton, Boženka, Dragomir, Ida, Ivana, Ivan, Majda, Majda V., Marjan, Martin, Marija, Miroslav, Mitja, Mitja P., Sandra, Tomaž in Vinko. Največ prevozov opravijo za obisk zdravnika in specialistične preglede, razlaga Kunstekova in dodaja, da uporabniki, ki se na prevoz naročijo prvič, povedo, da so kontakt dobili od osebnega zdravnika.

Kunstekova pravi, da se redko zgodi, da bi zavrnili uporabnike, ki so upravičeni do brezplačnih prevozov. Če so prevozi na isto lokacijo, jih združijo, ne-nujne prevoze, kot so nakupi ali obiski banke, pa prestavijo na dneve, ko ni prevozov povezanih z zdravstvenimi storitvami. (SP)


V povprečju so na mesec prevozili 2.025 km, opravili 42 prevozov in prepeljali 46 oseb. (Foto: fb Center za starejše Metulj)

PODOBNE VSEBINE:
Brezplačni prevozi starejših tudi v Slovenski Bistrici