april 24, 2020

Minister Hojs v Rogatcu z župani Obsotelja in Kozjanskega

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je v Rogatcu srečal z župani šestih občin Obsotelja in Kozjanskega. Seznanili so ga z obmejno in prometno problematiko. Minister je ob tem ponovno poudaril potrebo po podelitvi dodatnih pooblastil vojski. Župani so ga pri tem podprli.

Minister na srečanju z župani na dvorcu Strmol. (Foto: MNZ)

Minister Aleš Hojs je po srečanju z župani občin Rogatec, Rogaška Slatina, Podčetrtek, Bistrica ob Sotli, Šmarje pri Jelšah in Kozje povedal, da na tem delu Slovenije problematika nezakonitih prehodov meje ni tako velika kot na primer na območju občin Ilirska Bistrica, Črnomelj in Kočevje. Obstaja pa da zelo velika verjetnost, da se bo migrantski val znova bistveno povečal, zato je po oceni ministrstva treba aktivirati dodatne sile slovenske policije. Ponovno je poudaril tudi potrebo po aktiviranju 37.a člena Zakona o obrambi, za dodelitev izjemnih pooblastil vojski. Župan občine Rogatec Martin Mikolič nam je ob tem povedal:

Poudarili pa so župani obmejnih občin, da večjih težav z ilegalnimi prehodi meje nimajo. Župan Podčetrtka Peter Misja razlaga:

Minister je po srečanju stopil pred novinarje. 

Župani so ministru predstavili tudi življenje v Obsotelju in na Kozjanskem, ob splošnih ukrepih, ki veljajo v boju proti novemu koronavirusu. Mikolič pravi:

Župani so sicer srečanje z notranjim ministrom izkoristili tudi za poziv k ureditvi še nekatere potrebne infrastrukture ob meji. Minister je sicer po srečanju z župani na dvorcu Strmol obiskal še mejni prehod Dobovec. (AD)

Minister je obiskal tudi mejni prehod Dobovec. (Foto: PU Celje)