marec 27, 2023

Ministrstvo miri: upravne enote ostajajo

V minulem tednu je precej prahu dvignila napoved o reorganizaciji upravnih enot. Krožile so tudi govorice o ukinjanju upravnih enot. Ministrstvo jih zavrača in zagotavlja, da upravne enote ostajajo, reorganizacija pa da bo prinesla še boljšo dostopnost za uporabnike. Konkretne predloge naj bi sicer oblikovali šele v jeseni.

Šentjurska upravna enota je ena tistih, kjer so bili predvsem po zapisih na FB zaskrbljeni, da jo bodo ukinili. (Foto: arhiv Štajerskega vala)

Zaskrbljene stranke, pa tudi načelniki in župani 
Po informacijah, ki so v minulem tednu zaokrižile v javnosti, naj bi v vsej državi ostalo le 12 upravnih enot – v vsaki regiji po ena – vse ostale bi bile le njihove izpostave. Ob tem so razburjale tudi navedbe o njihovi ukinitvi oziroma ukinitvi določenih storitev, ki bi jih morale stranke na primer iskati na sedežnih upravnih enotah. Šentjurska poslanka SDS-a Jelka Godec je pri tem na svoji FB strani navajala na primer gradbena dovoljenja, po katera bi morali na primer občani Šentjurja in Dobja po novem v Celje.

Govorice in pisanje o ukinjanju upravnih enot so povzročili zaskrbljenost ne le širše javnosti, pač pa tudi načelnikov upravnih enot in županov. Načelniki so bili, kot smo uspeli izvedeti, sicer konec lanskega leta seznanjeni z napovedjo reorganizacije, a ministrstvo takrat o konkretnih načrtih ni govorilo, zato so načelnike presenetile informacije, ki so začele krožiti v javnosti, po družabnih omrežjih in tudi v medijih.

Ministrstvo informacije označilo kot zavajajoče
Na Ministrstvu za javno upravo so se sredi minulega tedna odzvali in na svoji spletni strani med drugim zapisali: »Na Ministrstvu za javno upravo zavračamo zavajajoče informacije glede predvidene reorganizacije poslovanja in ukinjanja upravnih enot. Ponovno poudarjamo, da se dostopnost storitev za prebivalce ne bo zmanjšala in da se upravne enote ne ukinjajo.«

Načelnikom upravnih enot je ministrica Sanja Ajanović Hovnik poslala dopis s še nekoliko podrobnejšo obrazložitvijo. V njem med drugim piše: »Upravne enote v sistemu vsakodnevnega poslovanja pomenijo neposreden stik države z uporabniki. Predstavljajo državni servis, katerih cilj mora biti prijazen servis in zadovoljen uporabnik. V Sloveniji imamo 58 upravnih enot, ki pa so med seboj neenake, tako po bremenih kot po načinih dela, zato je vlada pristopila k spremembam, katerih glavni cilj je dvig zaupanja javnosti v javne institucije, strateško upravljanje javnih institucij ter koordiniran razvoj javne uprave. Zaključna naloga Strokovnega sveta je predlaganje rešitev, ki bodo upoštevale tako pozitivne točke delovanja upravnih enot kot tudi slabosti, ki se pojavljajo pri njihovem delu, na primer: neenakomerna obremenjenost posameznih upravnih enot in s tem uslužbencev upravnih enot, različne prakse upravnih enot pri izvrševanju javnih nalog oz. upravnih nalog na relativno majhni zaokroženi teritorialni celoti ter kadrovski izzivi«.

Ministrstvo in župani s skupno izjavo 
V petek se je ministrica sestala še s predstavniki različnih združenj občin, tam je bil tudi župan občine Podčetrtek Peter Misja, ki nam je po sestanku povedal:



Na sestanku so Ministrstvo za javno upravo, Združenje občin Slovenije, Skupnost občin Slovenije in Združenje mestnih občin Slovenije sprejeli skupno izjavo, s katero so sporočili: »Ne zapiramo upravnih enot – naš skupen cilj je boljša javna uprava«. V njej piše še: »Občinska združenja smo prejela pomirjujoča pojasnila, da se upravne enote ne bodo zapirale ter da bomo skupaj za vse državljanke in državljane ter gospodarstvo ustvarili javno upravo še bolj dostopno, kakovostno in učinkovito«.

Na ministrstvu pravijo, da bodo glavne smernice reorganizacije oblikovali na Strokovnem svetu predvidoma jeseni. Takrat jih bodo tudi predstavili javnosti. (AD)