april 9, 2024

Muzej Rogatec in Dvorec Strmol: kulturna dediščina in rokodelska ustvarjalnost

Muzej na prostem Rogatec in Dvorec Strmol se veselita začetka nove turistične sezone, ki je zaznamovana s posebnim jubilejem - 10. obletnico delovanja Rokodelskega centra v dvorcu Strmol. Obiskovalcem v slikovitem okolju ponujata doživetje kulturne dediščine, umetnosti in zgodovine ter rokodelske ustvarjalnosti.

V Rokodelskem centru Rogatec je obiskovalcem na voljo tudi delavnica ročnega tkanja iz lanu. (Foto: Radio Štajerski val)

Nove možnosti in pogledi
Zavod za turizem, kulturo in razvoj Rogatec je na novinarski konferenci predstavil dosežke preteklega leta in načrte za prihajajočo sezono. Muzej na prostem Rogatec, Dvorec Strmol, Rokodelski center Rogatec in Konjušnica Strmol, katerih upravljanje je v domeni zavoda, je v zadnjem letu obiskalo 22.000 obiskovalcev, kar je 2.000 več kot leto prej. Financiranje zavoda, ki zaposluje 12,5 ljudi, večinoma zagotavlja občina, nekaj denarja zagotovijo s prispevki ministrstva za kulturo, z lastnimi prihodki iz trženja ter razpisov, razlaga direktor Vili Bukšek. Pri pridobivanju finačnih virov izpostavlja sodelovanje z LAS Obsotelje in Kozjansko v petih projektih v zadnjih dveh letih, s poudarkom na inovacijah v okviru projektov Pro Eko in Med nami, ki prinašata osvežitev v obliki novih audio-vizualnih in doživljajskih elementov.


Lani so obiskovalci muzeja lahko samostojno raziskovali razstave z avdio vodniki, medtem ko je letošnja sezona prinesla posodobitev na področju avdio vodenja tudi v Dvorcu Strmol, dodaja Bukšek.

Na novinarski konferenci na dvorcu Strmol: Martin Mikolič, župan občine Rogatec, Vili Bukšek, direktor Zavoda za kulturo, turizem in razvoj Rogatec, Urška Grobelšek, marketing ter Nives Brezovnik, programski vodja za kulturno dediščino. (Foto: Radio Štajerski val)

10 let praznovanja kulturne dediščine in rokodelske ustvarjalnosti!
Osrednjo pozornost v letošnjem letu namenjajo praznovanju 10. obletnice delovanja Rokodelskega centra v dvorcu Strmol, kjer obiskovalce vabijo k odkrivanju bogastva rokodelske dediščine. Raznoliki rokodelski tečaji, ki so na voljo za skupine, vključujejo lončarstvo, šivanje, vezenje, pletenje iz naravnih materialov ter ročno tkanje. Poleg tega so pripravili ustvarjalne delavnice, namenjene posameznikom. Nives Brezovnik, področna svetovalka za načrtovanje in trženje, poudarja pomembnost jubilejnega leta:

V rokodelskem centru rokodelci ročno izdelujejo izdelke, ki jih je moč kupiti v trgovini muzeja in dvorca ter tudi v spletni trgovini zavoda. Ponudbo sestavljajo tudi številni izdelki iz muzejskega zeliščnega vrta. Brezovnikova pravi, da jih obiščejo vse generacije obiskovalcev, še posebej zanimivi pa so za šolske skupine, ki jih je iz leta v leto več:

Na dvorcu Strmol so sicer v tej sezoni obiskovalce razveselili z novimi audio vodniki v osmih jezikih: slovenščini, angleščini, nemščini, francoščini, ruščini, italijanščini, nizozemščini, hrvaščini. Dvorec bo skozi leto ponudil pet novih razstav, pri čemer so prvo že odprli pretekli vikend, na njej se predstavljata slikarja Robert in Monika Podpečan iz Šentjurja, razlaga Brezovnikova.

Pod mentorstvom steklarskega mojstra si lahko s steklarsko pipo napihate svoj stekleni kozarec. V (Foto: Radio Štajerski val)

Inovativni doživljajski programi - v ospredju praznična kulinarika
Ročne spretnosti pa lahko obiskovalci urijo tudi v programih Okusimo dediščino v Muzeju na prostem, ki velja za najvelju muzej ljudskega stavbarstva v Sloveniji. Potem ko so lani začeli z kulinarično delavnico na temo pozabljenih jedi, bodo letošnja novost so kulinarične delavnice, osredotočene na praznične jedi. Dva največja dogodka v muzeju letos bosta Zeleni festival - Sejem semen, sadik in zelišč, ki bo 20. aprila, ter Likof na taberhi, ki bo drugi teden v juliju, napoveduje Brezovnikova

Za šole izvajajo različne delavnice, kjer učenci pridobivajo izkušnje v ročnih spretnostih, spoznavajo ekološki zeliščni vrt v muzeju ter obiskujejo Konjeniški klub Strmol, kjer lahko jahajo konje v manježi. Med vsemi delavnicami je najbolj prepoznavna delavnica »Žulike moje babice«, ki poteka v muzeju in prikazuje postopek peke kruha. Poleg tega so skupinam in posameznim obiskovalcem v muzeju na voljo vsakodnevne domače jedi ter različne pijače iz Pušnšanka.
 
V Muzeju na prostem Rogatec so lani našteli 6 tisoč obiskovalcev, od individualnih gostov do organiziranih skupin. (Foto: Radio Štajerski val)

Poletna avantura brez telefona
Strokovna sodelavka v trženju Urška Grobelšek navaja, da za vrtce in druge zainteresirane organizirajo tabor in šolo v naravi ter letos avgusta tudi tridnevni kamp »Počitnice brez telefona« za mladostnike med 10. in 14. letom. S pomočjo doživljajske pedagogike bodo razvijali medsebojne odnose, aktivirali čute, gradili zaupanje in pripadnost ter tako zmanjšali uporabo mobilnih naprav. Pri oblikovanju in izvedbi programa sodeluje tudi otroška psihologinja. Poleg tega želijo mlajšim generacijam približati zgodovino muzeja s pametnimi očali Hololens2. Gre za poučno interaktivno igro, kjer rešujete naloge in spoznavate pot od zrna pšenice do kruha.

V načrtu porast gostov, programi za podjetja 
Obetajo si 10-odstotno povečanje števila obiskovalcev, še posebej tujih. Poleg gostov s Hrvaške, ki so najbolj zastopani, pričakujejo tudi številne nemško govoreče obiskovalce ter goste iz Nizozemske, Češke in drugih držav. Grobelškova napoveduje tudi večje število šolskih skupin in gostov iz okoliških termalnih centrov ter namestitvenih kapacitet. Vabijo tudi podjetja, ki lahko v njihovi ponudbi najdejo prilagojene programe za team building dogodke. (SP)