januar 8, 2020

Skazova hiša nova turistična zanimivost Šmarja

Občina Šmarje pri Jelšah nadaljuje projekt In cultura veritas, s katerim želi dvigniti turistično prepoznavnost Šmarskega. Lani je obnovila Skazovo hišo, letos bo ob objektih kulturne dediščine postavila pametne klopi in turistomate.

V obnovljeni Skazovi hiši imajo svoje prostore Zavod za turizem, šport in mladino Šmarje pri Jelšah, Društvo vinogradnikov Trta, Društvo kmetic Ajda in šmarski OZRK Šmarje pri Jelšah. (Foto: Občina Šmarje pri Jelšah)

Skazovo hišo krasijo obnovljene freske 
Občina Šmarje pri Jelšah želi s projektom In cultura veritas razviti novo trajnostno čezmejno turistično destinacijo in tako prispevati k večji privlačnosti, obiskanosti in zaščiti kulturne dediščine področja, prav tako želi povečati gospodarsko dejavnost proizvajalcev področja. Projekt, ki ga še s petimi partnerji iz Slovenije in Hrvaške izvajajo od 1. avgusta 2018, zajema niz različnih aktivnosti. Občina je lansko leto obnovila Skazovo hišo v središču Šmarja pri Jelšah, kjer je nekoč bivala domoljubna rodbina Skaza. Naložba je obsegala obnovo južne fasade in stopnišča, restavracijo fresk v avli in dodatno opremo v Šmarski vinski kleti, razlaga koordinatorica projekta na šmarski občini Sergeja Javornik:

Dela je izvedlo podjetje Lesnina MG oprema s podizvajalci, restavratorska dela pa je opravila Jasna Radšel. Prenova je stala slabih sto tisoč evrov. V obnovljeni Skazovi hiši ima sedež Zavod za turizem, šport in mladino (TŠM) Šmarje pri Jelšah, svoje prostore imajo tam tudi Društvo vinogradnikov Trta, Društvo kmetic Ajda in OZRK Šmarje pri Jelšah. V sodelovanju z Zavodom TŠM organizirajo v objektu razstave, pokušine jedi, vina in druge dogodke. 

  V objektu so prenovili freske, fasado in stopnišče. (Foto: Občina Šmarje pri Jelšah)

Pametne klopi in turistomati v različnih delih občine
Projektne aktivnosti, ki jih nadaljujejo tudi v letošnjem letu, po navedbah Javornikove vključujejo tudi izdelavo promocijskih spotov in centralnega digitaliziranega kataloga čezmejne turistične destinacije, prav tako načrtujejo postavitev pametnih klopi in turistomatov ob objektih kulturne dediščine v Šmarju pri Jelšah, na Tinskem, Lembergu in na Sladki gori. Javornikova napoveduje tudi dodatne izobraževalne delavnice in promocijske aktivnosti, med drugim predstavitev na turističnem sejmu na Dunaju. Partnerji naj bi napovedano uresničili do konca novembra 2020, ko se projekt zaključi. Projekt In cultura veritas je v celoti vreden dober milijon evrov, sofinancira ga Evropska unija, pod okriljem programa Interreg Slovenija – Hrvaška. Pri projektu na slovenski strani sodelujejo Občina Šmarje pri Jelšah, Razvojna agencija Sotla, in Kmetijsko-gozdarski zavod Maribor, na hrvaški strani pa Zagrebška županija, ki je vodilni partner v projektu, ter Združenje hrvaških potovalnih agencij in Muzejski dokumentacijski center. (SP)