avgust 8, 2023

Na Vojniškem sinoči nov plaz, težave na cesti Nova Cerkev–Dobrna

Na Vojniškem, kjer jih je vremenska ujma močno prizadela že konec julija, je obilno deževje konec minulega tedna povzročilo dodatne težave še s plazovi. Sprožajo se po vsej občini, sinoči se je sprožil na državni cesti Lemberg–Dobrna.

Plaz je pozno sinoči zaprl državno cesto Lemberg - Dobrna. (Foto: FB Gasilci Dobrna)

Zaradi obilnih padavin v zadnjih tednih in poplav v večjem delu države težave zdaj povzročajo plazovi. Plazeča zemljina grozi že tako poškodovani cestni infrastrukturi, ponekod so ogroženi tudi stanovanjski objekti. Na Vojniškem, kjer jih še vedno zaposluje odpravljanje posledic vremenske ujme konec julija, je obilno deževje v zadnjih dneh povzročilo dodatne težave še s plazovi. Sinoči se je sprožil na cesti Lemberg pri Novi Cerkvi, v smeri Dobrne oziroma Velenja, in tako v tistem delu prekinil glavno cestno povezavo. Župan občine Vojnik Branko Petre:



Plazeča zemljina je zasula nenaseljeno stanovanjsko hišo. (Foto: FB Gasilci Dobrna)

Sicer pa imajo na Vojniškem težave s plazovi, kot pravi župan, praktično po vsej občini, sprožajo pa se dnevno. Trenutno jih imajo evidentiranih 12:

Razdejane so tudi ceste v vojniški občini, pravi Petre in razlaga:

Upajo na lepo vreme, da se bodo lahko lotili vsega kar morajo sanirati. Velika težava bo financiranje. Koliko denarja iz proračuna bodo lahko zagotovili?

„Pri sanaciji moramo biti realni, da je nek postopek potreben, ob tem pa tudi, da v tej zgodbi ni samo občina Vojnik, ampak, da je velika površina naše domovine razdejana in da moramo gledati drug na drugega. Da bo vsak lahko postoril kar je nujno, ne eni vse, drugi pa nič,“ dodaja Petre. (NS)