april 20, 2023

Na Zelenem festivalu v Rogatcu stare sadike in semena

V Muzeju na prostem Rogatec bo to soboto 6. Zeleni festival. Poleg sejma semen, sadik, zelišč in vrtnih pripomočkov prinaša predavanja, delavnice in predstavitve ponudnikov na stojnicah. Odprli bodo tudi vrata Konjušnice Strmol ter obiskovalce s cestnim vlakcem popeljali na izlet pod Donačko goro in k ribniku Žabnik.

Zeleni festival bodo spremljala predavanja, delavnice in predstavitve ponudnikov na stojnicah. (Foto: Muzej na prostem)

Stavijo na ekološko
Zeleni festival, sejem semen in sadik že šesto leto organizira Zavod za turizem, kulturo in razvoj Rogatec. V Muzeju na prostem Rogatec se bo tokrat predstavilo okoli 20 ponudnikov. ”Predstavili se bodo s sadikami, semeni in raznimimi drugimi izdelki iz narave, v program smo zajeli tudi domačo obrt. Poleg tega bomo obiskovalce seznanili z nabiranjem in uživanjem divjih rastlin. Izvedeli bodo, kako uporabljati lovorjev sirup, ki je dober naravni antibiotik proti kašlju. Na osrednji delavnici pa bo dr. Ana Vovk obiskovalce seznanila s tem, kako v času sušnih obdobij povečamo plodnost zemlje in zadržimo vodo in zemljo," pravi o vsebini programa organizatorka Nives Brezovnik in dodaja:"Namen festivala je, da ponudimo ekološke sadike in semena. Zato nam je še posebej dragoceno, da k nam prihaja Društvo Ajda Štajerska, ki se trudi ohranjati stara semena in osvešča o samooskrbi." 

Vozil bo tudi turistični vlakec
Ker so za oskrbo s hrano ključnega pomena čebele, ki kot opraševalci skrbijo za opraševanje in oploditev rastlin, bo v Viničarski hiši čebelarska delavnica za vse generacije. V Pušnšanku pod brajdami bo mogoče okusiti domače dobrote. Na dan festivala bodo v Rogatcu odprli vrata bližnje Konjušnice Strmol, napoveduje Brezovnikova:

Popoldne bodo obiskovalce Muzeja na prostem z vodenim ogledom popeljali po eko zeliščnem vrtu. Program festivala pa bosta pospremila še dva izleta s cestnim vlakcem pod Donačko goro in k ribniku Žabnik, kjer bodo obiskovalce sprejeli ribiči Ribiškega društva Rogatec, zapele pa bodo tudi ljudske pevke. Podrobnejši program sobotne prireditve najdete TUKAJ. (SP)

 

 

 

 

Datoteke

NOV 20230419 BREZOVNIK KONJUŠNICA.mp3