julij 24, 2023

Naši kraji: novo razdejanje po sobotni vremenski ujmi, za danes izdan oranžni alarm

Nemiren bo tudi ta teden

Tudi čez vikend nevihtno vreme ni prizaneslo našim krajem. Občine, ki so jih neurja v dneh pred tem zelo razdejala, so utrpela dodatno škodo. Sobotna vremenska ujma je med drugim najbolj prizadela občine Slovenske Konjice, Dobrna in Vojnik.

Sobotno neurje je s sabo prineslo močne nalive. (Foto: Gasilci Dobrna)

Sobotno neurje je med drugim močno udarilo v Slovenskih Konjicah, kjer je v kratkem času padlo 40 litrov dežja na kvadratni meter. Župan Darko Ratajc našteva:



V Slovenskih Konjicah je zalilo več objektov, med drugim v Tepanju. (Foto: PGD Tepanje)

O oceni škode je po Ratajčevih besedah še prehitro govoriti, je pa občina za sanacijo že namenila 50.000 evrov iz rezervnega sklada. Oblak se je utrgal tudi na Dobrni. Župan Martin Brecl:



Tudi v občini Dobrna je precej škode na cestni infrastrukturi. (Foto: Občina Dobrna)

Vodna ujma ni prizanesla niti občini Vojnik, ki so jo neurja v preteklem tednu že sicer močno prizadela. O tem smo si lahko preberete TUKAJ. Sobotno neurje z močnim dežjem pa je na Vojniškem povzročilo nove poplave, odneslo je tudi nekaj cest. Sprožili so se štirje plazovi: na Frankolovem, v Selcah in Socki. Doslej poročajo o okoli 250 poškodovanih objektih. Župan Branko Petre je za naš radio dejal:

Velike skrbi jim zdaj povzročajo tudi napovedi vremenoslovcev za prihodnje dni:

Občino Vojnik je danes obiskal tudi minister za obrambo Marjan Šarec, ki je obiskal ekipo Slovenske vojske, ki po neurju pomaga na Vojniškem. Petre razlaga:




Sobotno neurje tudi vojniški občini znova ni prizaneslo. Med drugim so se sprožili trije novi plazovi. (Foto: PGD Nova Cerkev)

Sanacije po neurjih v več občinah so še vedno v teku. Župani upajo, da bodo prihodnji dnevi, ko so nevihte znova napovedane, bolj prizanesljivi.

Sicer pa je morajo zaradi povišanja motnosti vodnih virov v Vitanju prebivalci občin Mestne občine Celje, Štore in Vojnik vodo za pitje in pripravo hrane prekuhavati vodo. Helena Kojnik predstavnica za odnose z javnostmi pri javnem podjetju Vodovod kanalizacija Celje, pravi, da ukrep prekuhavanja vode velja tudi za:

Pravi še:

Ukrep prekuhavanja vode torej tako še vedno velja, do preklica.

ARSO znova napovedal oranžni alarm

Po umirjeni nedelji vremenoslovci znova napovedujejo vremensko nemirne dni. Nova nevihtna fronta nas bo dosegla že nocoj, Agencija za okolje je tozadevno že izdala tudi oranžno opozorilo za sever države. (NS, ViP)

">

 

(ViP, NS)