januar 17, 2024

Nove pohodniške poti v okolici celjskega gradu

Gradbeno dovoljenje za projekt grajske poti

V okolici Starega gradu Celje se obeta več novosti, ki jih bodo veseli predvsem pohodniki. Celjska občina je pridobila gradbeno dovoljenje za projekt »Grajske poti«.

Takšno bo eno od počivališč. (Foto: MOC)

Projekt obsega ureditev novih povezovalnih poti ter tematskih točk in počivališč z ustrezno opremo. »Uredili bomo Geološko pot pod grajskimi stenami, pot Z igro v dolino po jugozahodnem pobočju in Panoramsko pot po grajskem jarku. Nad plezališčem bomo dobili razgledno ploščad, uredili bomo tudi dva vstopna portala ob robu parkirišča, ki bosta označevala vstop na grajske poti, ob obstoječi Pelikanovi poti pa z digitalno nadgradnjo vsebinske tematske točke,« so sporočili iz Mestne občine Celje.

Novost, ki jo bo prinesel projekt, bo tudi razgledna ploščad s pogledom na Celje. (Foto: MOC) 

Za domačine in turiste
Z novostmi želijo občanom dati dodatne priložnosti za aktivnosti na prostem, prav tako pa v knežje mesto privabiti novo ciljno skupino obiskovalcev, kot navajajo na občini, si obetajo obisk aktivnih raziskovalcev in zahtevnejših gostov, ki iščejo nova doživetja.

Takšno bo počivališče ob plezališču. (Foto: MOC) 

Investicija je ocenjena na okoli 560.000 evrov, pri čemer bo nekaj več kot 200.000 evrov prispevalo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport iz Načrta za okrevanje in odpornost. Ii celjske občine še sporočajo, da bo projekt predvidoma končan do konca leta. (AD)