april 12, 2023

Ob Savinji že obrisi nove kolesarske poti med Celjem in Žalcem

V začetku letošnjega leta se je začela gradnja kolesarske povezave med Celjem in Žalcem, v sklopu vzpostavitve mreže državnih kolesarskih poti. Dela po začetnih zapletih, dobro napredujejo.

Kolesarska povezava med Celjem in Žalcem naj bi bila dokončana do poletja prihodnje leto. (Foto: Štajerski val)

Kažejo se že obrisi nove, okoli 11 kilometrov dolge kolesarske trase med občinama Celje in Žalec, ki bo del mreže državnih kolesarskih povezav. Spomnimo, kolesarska pot se začenja v Celju, na parkirišču ob Partizanski cesti v Celju, približno sto metrov od Špice v Celju, v smeri proti Žalcu, bo zgrajena nova brv čez Savinjo, preko katere bo kolesarska povezava prešla z desnega na levi breg Savinje, nato bo speljana mimo Vrbja, do mostu v Šeščah v občini Žalec. Po začetnih težavah pri izbiri izvajalca del, gredo dela zdaj po načrtih. Kolesarska pot bo večinoma po nasipu ob Savinji, pri čemer žalski župan Janko Kos razlaga:

Zakaj?

Ob izgradnji kolesarske steze bodo na določenih mestih sanirali tudi brežino reke Savinje, pri tem pa so že odstranili nekaj starih in nevarnih dreves, ki jih bodo kot zagotavljajo nadomestili z novimi. Kos razlaga: 

 

Nova kolesarska pot ob Savinji (levo) bo veliko širša, kot je bila doslej.

Kolesarska steza naj bi bila končana do poletja prihodnje leto. Naložba, katere naročnik in investitor je državna Direkcija za infrastrukturo, je vredna okoli 4,5 milijona evrov, pri čemer je milijon evrov in pol evropskega sofinanciranja. (ns)