januar 17, 2023

Ob Sotli najpogostejši ptici raca mlakarica in kormoran

Prejšnji teden je po več krajih Slovenije in sveta potekalo zimsko štetje vodnih ptic. Akciji so se pridružili tudi v Kozjanskem parku, kjer popise ptic izvajajo že od leta 2012. Hkrati so iskali in beležili tudi sledi bobra in vidre.

Samica in samec race mlakarice, ki je na Sotli najštevilčnejša vodna ptica. (Foto: Karmen Jazbinšek)

Onesnaževanje ogroža raznovrstnost ptic
V Kozjanskem parku so 12. in 13. januarja izvedli štetje vodnih ptic na reki Sotli. Nacionalni koordinator popisa Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je Sotlo razdeli na deset odsekov, ki so jih nato zaposleni v Kozjanskem parku skupaj s prostovoljci popisali. "Popis smo začeli v naselju Vonarje in zaključili pri izlivu Sotle v reko Savo. Letošnji rezultati so primerljivi z rezultati prejšnjih let. Najbolj številčna je bila raca mlakarica, tej pa je sledil kormoran. Nekaj je bilo osebkov sive in velike bele čaplje, našli pa smo tudi enega vodomca. Trend skozi vsa leta ostaja približno enak,” razlaga biologinja Karmen Jazbinšek in dodaja, da so ob popisu ugotovili, da človek z onesnaževanjem slabo vpliva na življenski prostor ptic.


Velika bela čaplja je delna selivka, vendar lahko osebki ostanejo skozi celo leto na istem območju. (Foto: Karmen Jazbinšek)

Bober v porastu, vidra manj opazna
Ob zimskem štetju vodnih ptic so v Kozjanskem parku pozornost namenili še dvema prebivalcema rek, iskali in beležili so namreč tudi sledove bobra in vidre. “Glede prisotnosti bobra in vidre lahko povem, da na podlagi beleženja njegovih sledi opažamo, da so se v zadnjih letih povečale. Sledi na katere se osredotočamo so obglodana in podrta drevesa, bobrišča oziroma bobrova domovanja, stečine, ki jih bober uporablja za vstop in izstop iz vode in jezove s katerimi si zagotovi stalen nivo vode. Sledi vidre so bile manj opazne. Vidra je zelo občutljiva na kakovost vode in glede na to, da smo v reki Sotli opazili ogromno odpadkov, to vsekakor ni vzpodbudno,” o izsledkih popisa pravi Karmen Jazbinšek.
Obglodana drevesa pričajo o prisotnostni bobra ob reki Sotli. (Foto: Karmen Jazbinšek)

Januarsko štetje vodnih ptic je najobsežnejši organiziran popis ptic, ki poteka sočasno v Sloveniji in drugod po svetu. Sodelujejo tako strokovnjaki na področju ptic, kot tudi prostovoljci, ki so jim ptice pri srcu. Vodne ptice popisujejo na rekah, pa tudi na jezerih in na obali. V Kozjanskem parku bodo zbrane podatke poslali na Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, kjer bodo podatke primerjali s tistimi iz prejšnjih let in tako ocenili, kakšno je stanje populacij vodnih ptic v Sloveniji. (SP)

Kormorana v letu. (Foto: Karmen Jazbinšek)