april 5, 2024

Rogatec: družinska zdravnica odhaja, občina v podelitev koncesije

Občina Rogatec je v sodelovanju z Zdravstvenim domom Šmarje pri Jelšah sprožila postopek za dodelitev koncesije za zdravnika družinske medicine, saj s 1. majem odhaja zdravnica Dijana Kostić. Odpoved zdravnice bo zamaknila načrtovane naložbe v dodatne zdravstvene prostore v Zdravstveni postaji Rogatec, ki jih je občina nameravala izvesti letos.

Občina Rogatec išče novega zdravnika družinske medicine za ZP Rogatec. (Foto: Google map)

Občina aktivno rešuje pomanjkanje zdravnikov
Občina Rogatec išče novega zdravnika družinske medicine v Zdravstveni postaji Rogatec, saj bo zdravnica Dijana Kostić z majem prenehala z delom. Župan Martin Mikolič poudarja, da je občina skupaj z Zdravstvenim domom Šmarje pri Jelšah, pod katerega sodi zdravstvena postaja v Rogatcu, aktivno pristopila k reševanju te težave. "Kar nekaj sestankov sem imel na to temo z direktorjem ZD Šmarje pri Jelšah. Skupaj ugotavljamo, da je pomanjkanje kadra v Sloveniji vsesplošni problem, predvsem na primarni ravni. Z izzivi pomanjkanja kadra se soočajo tudi v ZD Šmarje pri Jelšah, zato smo se s predstavniki zdravstvenega doma odločili, da občina začne postopke za dodelitev koncesije ZP Rogatec," razlaga župan Martin Mikolič.

Občina že ima izkušnje s podeljevanjem koncesij, saj je pred leti izdala koncesijo za družinskega zdravnika, pravi župan Mikolič. (Foto: Radio Štajerski val)

"Pridobili smo že pozitivno soglasje s strani ministrstva za zdravje, čakamo še na soglasje Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Ko bosta oba dokumenta potrjena, bo o podelitvi koncesije odločal še občinski svet," pojasnjuje Mikolič. Pričakuje, da bo postopek podelitve koncesije za novega zdravnika v Rogatcu zaključen do konca poletja.

Zamik posodobitve zdravstvenih prostorov
Odpoved zdravnice Dijane Kostić bo ustavila načrtovane posodobitve Zdravstvene postaje Rogatec, ki jih je občina nameravala izvesti v letošnjem letu. Občina je že v začetku februarja objavila javni razpis za izvajalca del, ki vključuje ureditev prostorov za pediatrijo in referenčno pisarno. Vendar pa izvajalca še niso izbrali zaradi številnih nejasnosti, povezanih z uvedbo koncesije, pojasnjuje župan Mikolič. Izpostavlja verjetnost prostorskih sprememb, ki bodo potrebne za delo koncesionarja, pa tudi vprašanje financiranja projekta:

 

Naložba v ureditev dodatnih prostorov v Zdravstveno postajo Rogatec je ocenjena na približno 225.000 evrov in naj bi jo v skladu s prvotnimi načrti financiralo ministrstvo za zdravje. Za več informacij o kadrovskih in drugih izzivih zdravstva v občinah, ki spadajo pod okrilje Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, smo se pred časom obrnili tudi na direktorja javnega zavoda Antona Zidarja, odgovor še pričakujemo. (SP)