julij 20, 2022

Občine Kozje, Podčetrtek in Šmarje dobile denar za gradove!

Kaj vse bodo postorili?

Znani so rezultati razpisa ministrstva za kulturo, s katerim spodbuja projekte trajnostne obnove in oživljanja kulturnih spomenikov v lasti občin. Po okoli milijon evrov sofinanciranja so dobile tudi občine Kozje, Podčetrtek in Šmarje pri Jelšah. Za katere projekte?

Grad Podčetrtek počasi dobiva novo podobo, a pot bo še dolga. (Foto: Štajerski val)

V Podsredi prestižni apartmaji, poslovni dvorani in wellness
Občina Kozje bo, kot so nam sporočili, po uspešni kandidaturi na razpisu, poskrbela za dodatne vsebine na Gradu Podsreda. "V sklopu projekta bodo izvedeni obnova romanske kapele na gradu Podsreda, obnova prostorov zgornjega gospodarskega poslopja in v njem vzpostavitev namestitvenih kapacitet in treh prestižno opremljenih apartmajev. Projekt prinaša statično sanacijo severne stene Gradu Podsreda. Prav tako je v načrtu vzpostavitev dveh vrhunsko opremljenih dvoran za poslovne sestanke, srečanja, izobraževanja in druge dogodke in vzpostavitev wellnessa v prostorih spodnjega gospodarskega poslopja, kjer so že urejene prenočitvene kapacitete, ki bo namenjen gostom apartmajev. Obeta se tudi vzpostavitev ponudbe doživljanja kulturne dediščine skozi igro z MR tehnologijo v mešani realnosti, vzpostavitev novih komunikacijskih in tehnoloških rešitev za dvig prepoznavnosti in atraktivnosti turistične destinacije in Gradu Podsreda ter vzpostavitev ponudbe novega turističnega doživetja. Izvedene bodo tudi izobraževalne delavnice s področja ohranjanja kulturne dediščine ter ohranjanja naravne dediščine,“ so sporočili iz občine Kozje in dodali, da bodo novi turistični produkti spodbudili turistični obisk gradu Podsreda in dvignili privlačnost celotne turistične destinacije. 

V sklopu gradu Podsreda so lani med drugim odprli grajsko trgovino, prav tako je na gradu že zdaj mogoče tudi prespati, obeta pa se še več novosti. (Foto: Štajerski val)

V Podčetrtku obnova dela gradu bivše konjušnice
Na razpisu je bila uspešna tudi občina Podčetrtek, ki je leta 2020 po dolgih prizadevanjih postala lastnica gradu Podčetrtek. Sama ga je začela obnavljati, prva faza je že končana, z denarjem na razpisu ministrstva za kulturo pa bodo izvedli drugo fazo. "Namen investicije je energetska, programska in statična obnova dela gradu, ki v naravi predstavlja bivšo konjušnico, vključno z obnovo fasade in stavbnega pohištva ter predpriprava statične sanacije na obodnih zidovih. Obnova fasadnega ovoja reprezentativnega dela gradu omogoča zagotavljanje bistvenih zahtev varnosti, izgleda in uporabnosti konjušnice. Za zagotavljanje atraktivnosti in trajnosti bodo v projektu razviti novi turistični produkti, večinsko nadgrajeni z uporabo digitalnih sredstev in informacijsko-komunikacijskih tehnologij za prezentacijo in promocijo kulturne dediščine in celotne destinacije Podčetrtek s širšim območjem," razlagajo na občini, kjer projekt ocenjujejo na skoraj 2,5 milijona evrov, odobreno sofinanciranje je v višini 1,6 milijona evrov.

Utrinek iz notranjosti gradu Podčetrtek. (Foto: Štajerski val)

Na Jelšingradu najprej obnova strehe in ureditev statike
Tudi Šmarčani so bili uspešni na razpisu in tudi oni bodo urejali grad. Občina je lastnica znamenitega dvorca Jelšingrad v Šmarju pri jelšah postala v začetku tega leta, po dolgem propadanju je nujno potreben obnove. "Naložba vključuje rekonstrukcijo ostrešja in strešnega venca, menjavo strešne kritine in statično stabilnost objekta, s katero bo objekt kulturne dediščine zaščiten pred nadaljnjim propadanjem. Naložba predvideva še ureditev dveh grajskih soban v pritličju za obiskovalce. V teh sobanah bodo obiskovalci s pomočjo digitalnih orodij (VR očala) spoznali nove turistične produkte Doživetje zgodovine dvorca, Grajska poroka in Igra golfa – pitch and putt," pravijo na občini. Ministrstvo za kulturo jim je odobrilo dober milijon evrov sofinanciranja, projekt je sicer vreden nekaj več kot 1,6 milijona evrov.

Odobreni denar bo zagotovil prva dela na dvorcu, ki bodo preprečila nadalnje propadanje objekta. (Foto: Štajerski val)

Vsakega od projektov bomo podrobneje predstavili v prihodnjih dneh. (AD, SP)