maj 7, 2024

V Šentjurju odprli prenovljeno železniško postajo

V Šentjurju so to dopoldne uradno odprli prenovljeno železniško postajo. S sodobnejšo tehnologijo in lažjo dostopnostjo tako nudi udobnejše potovanje, pa tudi odprto okno za mesto. 

Odprtje železniške postaje (Foto: Štajerski val)

V preko 8 milijonov evrov vredni naložbi Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo je Železniška postaja Šentjur med drugim pridobila nov podhod, nadstrešnice na peronih in digitalne prikazovalnike, postaja je zdaj prilagojena tudi invalidom. Obnova je obsegala še prenovo signalno-varnostnih in telekomunikacijskih naprav ter vozne mreže, razširitev parkirišča in novo fasado na stavbi postajališča. Ob odprtju je ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek dejala:

Kot je dodala Bratuškova, je Slovenija več let zanemarjala področje železnic. Ob tem pravi:

Z naložbami v železniško infrastrukturo želijo, kot je še dodala ministrica, povečati število uporabnikov vlakov. Pa bi lahko posodobitve zmanjšale tudi tovorni tranzitni promet na cestah?

Bratuškova priznava, da na nekaterih odsekih prenove železniške mreže prihaja do zamud, ki so posledica predvsem več odprtih projektov. Kljub temu pričakuje, da bo vožnja z vlaki kmalu udobnejša in hitrejša.

Železniška postaja kot vstopna točka

Občina Šentjur kot financer v tokratni prenovi železniške postaje ni sodelovala, a je, kot pravi župan Marko Diaci, ta za občino velikega pomena:

Ob tem Diaci izpostavlja tudi nova parkirišča in povezavo z novo kolesarsko stezo. Ob tem si želi, da bi s posodobitvami tudi vse več občanov za potovanje izbralo vlak:

V Občini Šentjur se sicer obeta posodobitev še ene železniške postaje. Pred tedni so stroji zabrneli na Ponikvi, kjer bodo postajališče obnovili za okoli 4 milijone evrov. (ViP)

Galerija slik