februar 9, 2024

Oplotnica: Nova knjižnica v Pohorskih vrtovih prihodnje leto

Oplotnica bo obogatila svojo kulturno ponudbo z novo pridobitvijo - knjižnico, ki bo svoja vrata odprla v poslovno-stanovanjskem objektu Pohorski vrtovi. S tem bo občina pridobila sodoben prostor za knjižno dejavnost, ki bo še dodatno povečal dostopnost do kulturnih vsebin.

Knjižnica se bo v objekt Pohorski vrtovi preselila leta 2025. (Foto: Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska BIstrica)

Knjižnica Oplotnica, enota Knjižnice Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica, trenutno gostuje v pritličju večstanovanjskega objekta na Prešernovi cesti v Oplotnici, kjer pa se sooča s pomanjkanjem prostora. Pri iskanju rešitve so preučili več možnosti za selitev, vendar nobena od lokacij ni ustrezala njihovim zahtevam. Končno so ustrezne prostore ponudili zasebni investitorji, ki gradijo poslovno-stanovanjski objekt Pohorski vrtovi, ki se nahaja v bližini obstoječe knjižnice. Predlagana lokacija je bila za občino Oplotnica ustrezna in sprejemljiva, prav tako se je s tem strinjala Knjižnica Josipa Vošnjaka, pravi direktorica knjižnice Patricija Breznikar:


V obstoječi knjižnici na Prešernovi cesti se srečujejo z veliko prostorsko stisko, saj je za knjižnično dejavnost na voljo le 65 m2 površin (Foto: Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica)

Občina Oplotnica je z investitorjem v mesecu aprilu 2022 podpisala najemno predpogodbo za najem poslovnega prostora v pritličju v izmeri dobrih 150 m2 z lastnim vhodom in 3 parkirnimi mesti za obdobje 10 let z možnostjo odkupa. Novi prostori bodo omogočili izvajanje dejavnosti, ki zaradi omejitev v obstoječih prostorih trenutno niso izvedljive, pojasnjuje Patricija Breznikar.



Gradnja objekta Pohorski vrtovi poteka po načrtih, cilj je, da se knjižnica v nove prostore preseli v prihodnjem letu. (SP)