marec 7, 2023

OŠ Glazija ob 50-letnici pred novimi izzivi

Osnovna šola Glazija na današnjem 3. jubilejnem dogodku obeležuje 50 let delovanja. Na šoli izobražujejo in nudijo varno ter spodbudno učno okolje 250 učencem s posebnimi potrebami iz 25 občin v celjski regiji. Z mobilno službo tedensko nudijo strokovno pomoč tudi več kot 500 otrokom z odločbami v rednih osnovnih šolah. V prihodnjih letih želijo postati Center za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami.

Utrinek s praznovanja Barvitih 50 naše šole. (Foto: OŠ Glazija)

OŠ Glazija je odprla vrata otrokom s posebnimi potrebami septembra 1972, za šolsko leto 1972/73. "Skozi leta, nabralo se jih je že 50, izobražujemo in nudimo varno ter spodbudno učno okolje učencem v štirih programih: osnovna šola s prilagojenim programom in nižjim izobrazbenim standardom, posebni program, domska vzgoja in mobilna strokovna pomoč, ki jo izvajamo na 23. osnovnih šolah celjske regije. Smo šola regijskega značaja, kar pomeni, da so k nam vključeni učenci iz 25-tih občin. Trenutno imamo na šoli 250 učencev v 31 oddelkih. V domu pri šoli imamo štiri oddelke, v katere so vključeni učenci iz drugih občin v času od ponedeljka do petka," razlaga ob jubilejnem letu ravnateljica OŠ Glazija Nevenka Kus.

Pomagajo tudi otrokom v rednih šolah
Ob obveznem programu po besedah Kusove izvajajo tudi razširjeni in nadstandardni program, da lahko učencem zagotovijo optimalne pogoje za učno napredovanje in prijetno bivanje ter razvijanje močnih področij in krepitev veščin. "V posebnem programu pa sledimo razvojnim potrebam otrok s ciljem največje samostojnosti. Kolegice in kolega, ki opravljajo delo v mobilni službi, tedensko opravijo nekaj več kot 700 ur dodatne strokovne pomoči več kot 500 otrokom, ki imajo Odločbe za prilagojeno izvajanje in dodatno strokovno pomoč v rednih OŠ,“ pravi ravnateljica in dodaja, da dodatno strokovno pomoč izvajajo specialni pedagogi, inkluzivni pedagogi, socialni pedagogi, psihologinja in logopedinji.

Na praznovanju Barvitih 50 naše šole so otroci uživali v raznolikih športnih aktivnostih. (Foto: OŠ Glazija)

Cilj: Center za otroke s posebnimi potrebami
Šola se vseskozi sooča s spremembami in vedno novimi izzivi, ki so vodilo tudi za naprej. „Naš velik izziv je, da bi OŠ Glazija postala Center za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami, ki bi izvajal pomoč otrokom in njihovim družinam, svetoval in sodeloval z večinskimi šolami in njihovimi strokovnimi delavci in starši otrok, ki imajo status otroka s posebnimi potrebami, svetovanje in ozaveščanje ter izposoja terapevtskih in didaktičnih pripomočkov. Smo velik kolektiv s 145 zaposlenimi, ob pedagoškem kadru imamo zaposlene tudi zdravstvene delavce, kot so medicinska sestra, delovni terapevti, fizioterapevti, logopedi. Imamo znanja iz izkušnje z različnih področij,“ pravi Kusova.

V prihodnjih letih upajo na prizidek
Drugi večji izziv pa je reševanje vse večje prostorske stiske. Število otrok na OŠ Glazija se namreč iz leta v leto povečuje, prostori pa ne. „V letu 2021 smo najeli prostore v sosednji Vili Regini v izmeri 250 kvadratnih metrov, kamor smo preselili 40 učencev, a smo ponovno pred prostorsko stisko. Za učenje, delo in bivanje naših učencev zmanjkuje prostora. Z Mestno občino Celje se o tem pogovarjamo in jih seznanjamo s trenutnim stanjem. Imajo posluh in nam gredo naproti, kolikor je pač mogoče. Tako upamo, da bomo v naslednji letih dobili prizidek. Je pa trenutno spet poseben čas, čas draginje. Verjamemo, da se obrnilo na dobro, da bomo v nekaj letih dobili prizidek, ki si ga naša 50-letna šola tudi zasluži,“ pravi Nevenka Kus. Dodaja, da že sedaj lepo skrbijo za šolo, letos so jo odeli v barve, ki so tudi znak njihove šole in praznično okrašena je danes pričakala goste, ki so s svojo prisotnostjo, izkušnjami, idejami in ustvarjanjem skupaj z učenci in učitelji naredili dogodek razigran, prazničen in lep.

Dodatni prostori na OŠ Glazija bi bili zaradi naraščanja števila otrok zelo dobrodošli. (Foto: OŠ Glazija)

Za pet desetletij pet dogodkov
Praznovanje petih desetletij delovanja so na OŠ Glazija razdelili na pet dogodkov. S praznovanjem so začeli že septembra, ko so skupaj z Mladinskim centrom Celje učencem in staršem pripravili športno obarvano dopoldne. V decembru so se zbrali na kulturni prireditvi, kjer so obudili spomine na pretekla leta, vse do septembra 1972. Sedmega marca so izvedli že tretji dogodek, ki so ga naslovili Medgeneracijsko druženje. Združili so šolsko preteklost in sedanjost ter ustvarjali spomine za prihodnost. Z nekdanjimi zaposlenimi in učenci so izvedli 23 delavnic. Ustvarjali so z različnimi materiali, pekli sladkarije v učnem stanovanju, plesali na različne koreografije. V aprilu bodo po napovedih Kusove praznovali tako, da bodo povabili k uri pouka učitelje večinskih šol in jim pokazali šolo in njihovo delo. Junija pa bodo na proslavi upihnili vseh pet svečk in s tem zaključili praznično leto. (SP)

Galerija slik