april 8, 2024

OŠ Rogatec: Nova pravila in kodeks oblačenja

Osnovna šola Rogatec je sprejela spremembe v svojem pravilniku šolskega reda. Uvajajo nove standarde oblačenja, možnost pregledov osebnih predmetov in odvzem mobitelov. Z novostmi želijo izboljšati šolsko kulturo in ustvariti varnejše šolsko okolje.

Ravnateljica Alenka Virant vodi OŠ Rogatec skozi preobrazbo s poudarkom na varnosti in spoštovanju. (Foto: Pixabay)

Spremembe v šolskem okolju: Nova pravila, nova priložnost
V Osnovni šoli Rogatec so učenci skupaj s strokovnimi delavci in starši na novo opredelili pravila šolskega reda, ki vključujejo tudi kodeks oblačenja in obnašanja. Nova pravila so začela veljati 20. marca letos, določajo pa dolžnosti, odgovornosti ter varnostne ukrepe, razlaga ravnateljica Alenka Virant.

Kodeks oblačenja: zakrit pas, majice brez žaljivih napisov
Nova pravila, ki urejajo oblačenje učencev določajo:"Učenci hodijo v šolo primerno oblečeni, kar pomeni, da ne nosijo oblačil z neprimernimi, nespoštljivimi in žaljivimi slovenskimi in tujejezičnimi napisi. Učenci hodijo v šolo oblečeni tako, da zgornji deli oblačil segajo do pasu, spodnji deli pa so tako dolgi, da v celoti pokrijejo zadnjico. Dolžina nohtov pri učencih mora biti takšna, da po presoji učitelja omogoča varno izvedbo predpisanih vaj in nalog šolskega procesa," navaja Virantova.


V novem šolskem redu je posebna pozornost namenjena kodeksu primernega oblačenja in zunanje urejenosti učencev, pravi Alenka Virant. (Foto: OŠ Rogatec)

Dovoljen pregled osebnih predmetov in odvzem mobitela 
Ob kodeksu oblačenja so na šoli sprejeli tudi pravilnik, ki dovoljuje pregled šolske torbe in osebnih predmetov učenca, prepoved pametnih ur in protokol odvzema mobilnega telefona, razlaga Virantova.

Pravilnik šolskega reda omogoča ravnatelju ali pooblaščeni osebi pregled osebnih predmetov učencev, vendar le pri tistih, pri katerih se sumi, da nosijo predmete, ki bi lahko ogrozili varnost. Pregled mora biti izveden s spoštovanjem dostojanstva učenca in v skladu z veljavno zakonodajo ter pravili šolskega reda. Cilj pregleda je preprečiti vnos nevarnih predmetov ali substanc ter zagotoviti varnost v šolskem okolju. Postopek pregleda mora biti transparenten, sodelujejo pa lahko le polnoletne osebe, zaposlene na šoli, ob prisotnosti učenca. Pregled se izvaja v primernem prostoru, kjer se ohranja dostojanstvo učenca, o samem pregledu pa se napiše zapisnik, na katerega se lahko navežejo nadaljnji ukrepi v skladu z ugotovitvami pregleda.


Med nekaterimi dekleti višjih razredov bo po novem pravilniku manj izpostavljanja golih delov telesa. (Foto:Pixabay)

Cilj: Etika in varnost v šolskem okolju
Ravnateljica Alenka Virant pojasnjuje, da šola s pravili šolskega reda ustvarja varno in spodbudno okolje, ki je v korist otrokom. Za preobrazbo sistem so se odločili, ker so nekateri učenci prihajali v šolo pomanjkljivo oblečeni in v oblačilih, ki so imela žaljive ali druge neprimerne napise. 

Virantova meni, da izbira garderobe ni zgolj konservativna odločitev, ampak odraža etiko in normo, ki bi morali veljati v šolskem prostoru. Dodaja, da o novem šolskem redu prejema pozitivne odzive staršev iz vse Slovenije. (SP)


Po navedbah Virantove se večina učencev drži kodeksa oblačenja brez težav, vendar pa so nekateri med njimi v šolo prihajali v neprimernih oblačilih. Na primer, nosili so majice z žaljivimi napisi. (Foto:Pixabay)