julij 26, 2023

Po neurjih: Kako je v občinah Dobrna in Zreče, kakšne so težave v Žalcu?

Številne slovenske občine, tudi v naših krajih, so bile v neurjih v zadnjem tednu močno prizadete. V mnogih so še v teku nujne intervencije in se sanacija škode niti še ni začela. Kakšno je stanje na območju občin Dobrna, Zreče in Žalec?

S hudourniškimi poplavami so se spopadali tudi gasilci v občini Dobrna. (Foto: FB Občina Dobrna)

Minula noč je, po napovedih vremenoslovcev, vsaj za zdaj, prinesla zadnje dejanje ekstremnega vremenskega dogajanja, ki nam je v začetku tedna prinašalo močne nevihte in obsežna neurja. Bolj ali manj velika škoda je v praktično vseh slovenskih občinah. O stanju v občini Dobrna župan Martin Brecl pravi:

Prehod sinočnje hladne fronte je prinesel intenzivnejše nalive v večjem države, marsikje je prišlo do razlivanja hudourniških vodotokov in manjših rek. Kako je v občini Dobrna? Brecl pravi:



V občini Dobrna so nalivi poškodovali ogromno cestne infrastrukture. (Foto: FB Gasilci Dobrna)

Na Dobrni so se zaradi padavin in namočenosti tal v minulih dneh sprožili številni novi plazovi. Nič drugače ni v sosednji občini Zreče. O razmerah po neurjih pri njih, podžupan Drago Šešerko:



Tudi na Zreškem je silovit veter v zadnjem tednu poškodoval številne stanovanjske in druge objekte. (Foto: PGD Zreče)

Namočena in plazeča zemljina nekaj težav povzroča tudi v občini Žalec. Stanje je za naš radio povzel župan Janko Kos:



Veliko dela z odstranjevanjem podrtih dreves imajo še vedno tudi gasilci na Žalskem. (Foto: FB Gasilci Ponikva pri Žalcu)

Pri tem pri sanaciji poudarja:

Vsi župani upajo, da se je vreme, vsaj za zdaj, umirilo, da bodo počasi lahko začeli sanirati posledice. Ob tem pa ljudi pozivajo, da so strpni do gasilcev in ostalih služb, ki pomagajo in da skušajo razumeti, da je treba najprej pomagati najbolj prizadetim. (NS)