november 3, 2023

Po poplavah v Braslovčah in Letušu o selitvah

Krajani Braslovč in Letuša so se včeraj sestali s predstavniki Vlade in stroke, ki so jim predstavili njihovo poplavno ogroženost in predvidene ukrepe. Natančna številka, koliko ljudi naj bi se selilo s poplavnih območij, ni znana. Po nekaterih naj bi šlo za okoli 150 hiš.

Na območju občine Braslovče je bilo poplavljenih okoli 250 objektov. (Foto: FB Promet za Štajersko/Danica Šogorić)

V poplavah prizadetim prebivalcem Braslovč, Letuša, tudi Rečice ob Paki, so podrobnosti o njihovi poplavni ogroženosti in ukrepih včeraj predstavili državni sekretar in vodja vladne službe vlade za obnovo po poplavah Boštjan Šefic, vodja državne tehnične službe Blaž Dolinšek, član sveta za obnovo Rok Fazarinc in meteorolog Jure Jerman. Šefic je po sestanku dejal: 

Krajani na poplavno ogroženem območju imajo sicer, kot je povedal Šefic, na voljo več možnosti: ali si sami poiščejo novo, že zgrajeno namestitev, lahko si objekt zgradijo oziroma postavijo sami, selitev v še nezgrajeno naselje Rakovlje ali pa da jim občina postavi montažno hišo. Šefic je dodal:

Šefic je ob tem dodal, da je država v tem vmesnem obdobju pripravljena pokriti najemnine v začasnih bivališčih. Državni sekretar je glede časovnice dejal, da naj bi še ta mesec sprejeli zakon, do takrat je predvideno, da bodo razdelali postopke in pripravili načrt, po katerem bodo delali. Sledili bodo individualni pogovori z lastniki nepremičnin, ki naj bi se selili, priprava vse potrebne dokumentacije in nato gradnja nadomestnih bivališč. Če ne bo zapletov, bi po njegovih napovedih proces lahko sklenili v dveh letih. Župan Braslovč Tomaž Žohar je bil po sestanku zadovoljen, dejal je, da so bili krajani s pomočjo stroke seznanjeni s strokovnimi dejstvi. Dodal je, da pa bo vse odvisno od individualnih dogovorov z vsemi, ki se jih tiče morebitna preselitev. (NS)