julij 18, 2022

V Slovenski Bistrici iščejo voznike prostovoljce

Povpraševanje po brezplačnih prevozih za starejše v občini Slovenska Bistrica se povečuje, zato v Centru Metulj iščejo dodatne voznike prostovoljce. V dobrega pol leta so izvedli 443 prevozov, starejše pa so najpogosteje popeljali do izvajalcev zdravstvenih storitev.

"Prostovoljcev je nekoliko manj, kot je potreb po tovrstnih storitvah, zato kakšen prevoz do trgovine kdaj odpade. Nismo pa še zavrnili nikogar, ki je potreboval prevoz do zdravnika," razlaga direktorica LU Slovenska Bistrica Brigita Kruder. (Foto: Center Metulj)

Vseh prevozov ne uspejo izvesti
V občini Slovenska Bistrica so od sredine lanskega septembra na voljo brezplačni prevozi za starejše občane. Namenjeni so ljudem, starejšim od 65 let, in ljudem s posebnimi potrebami, ki nimajo svojega vozila oziroma možnosti prevoza, in sicer do zdravstvenih storitev, trgovine, banke, pošte, uradov. Stroške prevozov krije občina Slovenska Bistrica, koordinira pa jih Center za starejše Metulj, ki deluje pod okriljem Ljudske univerze Slovenska Bistrica. Direktorica Brigita Kruder pravi, da so v dobrega pol leta, do konca letošnjega maja, izvedli 443 prevozov, povpraševanje po prevozih pa je nekoliko večje, kot jih uspejo izvesti. Starejše najpogosteje popeljejo do zdravstvenih storitev, pravi Kruderjeva:

Starejši lahko sicer prevoz po telefonu naročijo tri dni pred načrtovanim prevozom.

Vabijo nove prostovoljce, tudi študente
V Centru Metulj imajo trenutno 12 prostovoljcev, vendar pa želijo zaradi vse večjega povpraševanja po prevozih pridobiti nove voznike prostovoljce. Še posebej v poletnem času vabijo študente, ki niso več mladi vozniki in ki želijo v svojem prostem času s svojo dobro voljo in prijaznostjo pomagati tistim, ki pomoč potrebujejo, pravi Brigita Kruder:

Vozniki, ki bi želeli opravljati brezplačne prevoze za starejše, prejmejo vse potrebne informacije v Centru Metulj na Leskovarjevi ulici v Slovenski Bistrici. S tem projektom želijo skupaj z občino Slovenska Bistrica zagotoviti čim večjo mobilnost starejših in samostojnost, jim olajšati njihov vsakdan ter jih vključiti v družbeno življenje v lokalnem okolju, še dodaja Kruderjeva. (SP)