april 10, 2023

Po uspešni sezoni na Rogli v gradnjo 6-sedežnice

Na Rogli je bil letos manjši obisk kot v lanski odlični sezoni, a so z sezono vseeno zadovoljni. Našteli so 112 smučarskih dni in blizu 200 tisoč obiskovalcev. V toplejših mesecih bodo zgradili 6-sedežnico Mašinžaga z  ogrevanimi sedeži in zaščitnimi kabinami, Leteč tobogan in dve novi družinski kolesarski progi.

Rogla s svojo doživljajsko ponudbo za družine, pohodništvom in kolesarjenjem in drugimi aktivnostmi na prostem vabi skozi celo leto. (Foto: Unitur)

Okoli 1.750 smučarjev na dan, slaba polovica tujcev
Kljub negotovim razmeram in črnogledim napovedim je bila na na Rogli in v Termah Zreče uspešna zimska sezona. Sezono 2022/2023 so zaradi pomanjkanja snežnih padavin in precej visokih temperatur začeli kar devet dni kasneje kot v pretekli sezoni, ki je bila vremensko ena najugodnejših. „Od začetka smučarske sezone, 12. decembra, smo na Rogli našteli nekaj čez 196 tisoč smučarjev, kar je 8,7 % manj kot sezoni 2021/2022. V povprečju je na Rogli smučalo 1.751 smučarjev na dan,“ pravi izvršna direktorica Uniturja  Barbara Soršak. Dodaja, da so od začetka decembra lani do konca marca letos na Rogli in v Termah Zreče skupaj zabeležili preko 91 tisoč nočitev. Posebej veseli so bili podatka, da se k njim vračajo tuji gosti, le-ti so ustvarili 43 % nočitev. Med tujci Soršakova izpostavlja Hrvate, Madžare, Nemce, Bosance in Čehe.
V začetku aprila se je po 112. smučarskih dneh zaključila zimska sezona 2022/23 na Rogli. (Foto: Smučišče Rogla)

Sezono zaznamovali ukrepi proti draginji
V času zimske sezone so se na Rogli znašli pred številni izzivi, povezanimi s spremenljivimi vremenskimi pogoji, občutno rastjo cen živil, energentov in ostalih življenjskih stroškov ter negotovimi razmerami na trgu delovne sile, zato so morali uvesti ukrepe za hitro in učinkovito prilagajanje sprotnim razmeram, razlaga Soršakova.

Po besedah Soršakove so zimsko sezono pričakali s petimi novimi topovi za tehnično zasneževanje, ki sodijo med najsodobnejše tovrstne naprave pri tako imenovanih mejnih vremenskih in temperaturnih pogojih, ter delno prenovljenim Wellnessom Planja z novim masažnim bazenom in novim otroškim čofotalnikom.
V Termah Zreča so v zadnjem letu delno prenovili Wellness Planja, gostom je na voljo novi masažni bazeno in novi otroški čofotalnik. (Foto: Terme Zreče)

V načrtu nova 6-sedežnica Mašinžaga in Leteči tobogan
Na Rogli in v Termah Zreče zdaj načrtujejo intenzivne priprave na poletno sezono, ko se bodo po napovedih Soršakove osredotočili na doživljajsko ponudbo za družine, razvoj programov, ki so povezani z aktivnostmi – predvsem pohodništvom in kolesarjenjem - v naravi in na svežem zraku ter ustvarjanju novih kulinaričnih zgodb. Hkrati napoveduje atraktivne novosti, ki bodo od novembra 2023 na voljo v Parku Mašinžaga na Rogli, kjer bo osrednje mesto namenjeno novi izklopljivi 6-sedežnici Mašinžaga z  ogrevanimi sedeži in zaščitnimi kabinami. Le-ta bo smučarjem omogočala hitro in udobno izkušnjo, hkrati pa bo namenjena za prevoz pohodnikov, kolesarjev s kolesi in predvsem tistih, ki se bodo spuščali po Letečem toboganu in po stezi za gorske trikolesnike ali pa se soočili s Gozdnim pustolovskim izzivom, napoveduje Soršakova.

Hkrati bodo v Bike parku Rogla uredili dve novi družinski progi, namenjeni vsem družinskim članom, ki se bodo po začetnih vajah v kolesarskem poligonu. (SP)
V Bike parku Rogla je v načrtu ureditev še dveh novih družinskih prog. (Foto: Terme Zreče)