januar 30, 2024

Pokrajinski muzej Celje: Neprecenljive freske na ogled prihodnjo pomlad

V Pokrajinskem muzeju Celje so potegnili črto pod preteklo leto, predstavili načrte za letos in med drugim razkrili, kdaj se bodo obiskovalci lahko sprehodili po novem razstavišču pod Staro grofijo, kjer so pred nekaj leti odkrili rimske freske iz 1. stoletja.

Novost, ki so jo v letošnjem letu predstavili v Pokrajinskem muzeju Celje, je letna vstopnica, za katero boste odšteli 10 evrov, ki omogoča, da muzej obiščete kadarkoli, nudi pa tudi popuste v muzejski trgovini. (Foto: Štajerski val)

V Pokrajinskem muzeju Celje, ki je s 142 leti delovanja drugi najstarejši muzej v Sloveniji, se po besedah direktorja Staneta Rozmana trudijo iti v korak s časom. Tako so zadnja leta vse bolj prisotni na družabnih omrežjih, kjer delijo zanimivosti o nekaterih zgodovinskih predmetih, ki jih hranijo, ter o razstavah, ki jih pripravljajo. Kot pravi Rozman, so veseli, da je sledilcev vedno več. Kako pa je s številom obiskovalcev v muzeju v lanskem letu? Rozman pojasnjuje:

V lanskem letu so na ogled postavili več razstav, med drugim razstavo Prevzeto v zaščito, s katero so prikazali del azijske zbirke, ki jo hranijo v muzeju. Razstava je nastala v sodelovanju z Oddelkom za vzhodnoazijske študije Filozofske fakultete v Ljubljani v sklopu raziskovalnega projekta Osiroteli predmeti. Osvetlili so tudi steklarsko dediščino, in sicer z razstavo Obtežilniki za papir, spregledana premična dediščina, razstava je plod donacije obsežne zbirke steklenih obtežilnikov, ki sta jo dolgo let zbirala dr. Bogdan Jurkošek in dr. Tea Kolar - Jurkovšek. Tretji večji razstavni projekt nosi naslov Avgust Friderik Seebacher (1887-1940), dokumentalist mesta Celje. Gre za razstavo likovnih del v Celju rojenega in delujočega slikarja Avgusta Friderika Seebacherja, pri katerem se je slikarstva učila tudi pisateljica in svetovna popotnica Alma M. Karlin. Svojo dejavnost je Pokrajinski muzej Celje v lanskem letu predstavljal tudi izven meja Slovenije, med drugim v Frankfurtu. Rozman razlaga:


Direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman pravi, da je lani muzej obiskalo okoli 25.000 obiskovalcev, domačih in tujih. (Foto: Štajerski val)

Ob večjih razstavah je muzej izpeljal še vrsto drugih razstavnih projektov, izdali so tri razstavne kataloge in dopolnjeni ponatis knjige Celeia Cilli Celje. Med novostmi Rozman še izpostavlja, da so stalno Kulturnozgodovinsko zbirko s Celjskim stropom oskrbeli z avdio vodiči, v naslednjih letih pa bodo z njimi dopolnili tudi ostale razstave.

Neprecenljive freske na ogled prihodnjo pomlad
Letošnje leto bo v Pokrajinskem muzeju Celje v znamenju prenove Stare grofije, ki so jo začeli lani oktobra. Po Rozmanovih napovedih naj bi bila prva faza končana do sredine aprila.

Glede neprecenljivih fresk še pravi:


Pod Muzejskim trgom se skriva novo razstavišče, v katerem bodo na ogled neprecenljive freske iz prvega stoletja. (Foto: Štajerski val)

Ob nadaljevanju obnove Stare grofije sicer v Pokrajinskem muzeju Celje načrtujejo tudi nove razstave, med drugim razstavo, ki jo bo spremljala knjiga Celjski grofje v kvaternijih Rimsko nemškega cesarstva.Z njima bodo predstavili upodobitve Celjskega grba v različnih srednjeveških rokopisih, knjigah in uporabnih predmetih. Na stalni arheološki razstavi Od šivanke do zvezd bodo odprli novo sobo Potopljeni zakladi Savinje, kjer bo predstavljena reka Savinja, kot eno izmed najpomembnejših arheoloških najdišč v Celju. V Šentjurju pa bodo v sodelovanju z občino Šentjur postavili razstavo Leopold Murn – fotograf in kronist Šentjurja in Kozjanskega. Razstava bo kasneje gostovala tudi po ostalih krajih občine Šentjur. (NS)