avgust 27, 2023

Ujma je spisala številne grenke zgodbe, lahko pomagate?

Tri tedne po hudih poplavah je mulj večinoma počiščen, sonce je posušilo dežne kaplje, na dan pa še vedno prihajajo številne žalostne, srce parajoče zgodbe družin in posameznikov, ki so v naravni ujmi izgubili praktično vse. Pogovarjali smo se z družino s Prevalj, ki ji je voda v celoti odnesla hišo, ter z družino iz Nazarij, ki hišo sicer še ima, a je bila praktično povsem poplavljena.

Zakonca Irmančnik in njuni štirje otroci so le ena od mnogih družin, ki so jim poplave uničile dom. Neizmerno hvaležni so za prav vsako pomoč. (Foto: Društvo Viljem Julijan)

Iztok Irmančnik: gremo korak po koraku, bojimo se zime
Skromna šestčlanska družina Irmančnik iz Nazarij je bila na dan katastrofalnih poplav na dopustu, vrnila se je v poplavljen dom. Trenutno sicer še živijo v hiši, stiskajo v eni sobi v zgornjem nadstropju, a kmalu bo tu zima, ki se je Iztok Irmančnik zelo boji. Hiše tako hitro ni mogoče sanirati, saj se bodo stene sušile še dolgo. Najti morajo začasen dom. Andreja Kukovič jih je poklicala: 

Voda je povzročila pravo razdejanje v družini Irmančnik. Praktično vse, kaj je poplavila, je uničeno, rešiti se je dalo le malo. (Foto: Društvo Viljem Julijan)


Ljudje in družine, ki so jim poplave uničile domove, na tej točki večinoma potrebujejo denarno pomoč, za nujno sanacijo objektov, šele nato bodo lahko vanje začeli spet postavljati pohištvo ter polniti omare.

Če želite pomagati družini Irmančnik, lahko svojo donacijo nakažete preko šentjurskega dobrodelnega društva:

TRR SI56 0400 1004 6911 032 (Društvo Viljem Julijan)
Sklic: SI00 33023,
namen: Donacija za družino Irmančnik – poplave 2023.


Družini s štirimi otroki je na pomoč z zbiranjem donacij priskočilo šentjursko Društvo Viljem Julijan. (Foto: Društvo Viljem Julijan)

Hišo je spodjedla voda in jo odnesla
Deroča voda je poleg Zgornje Savinjske doline do neprepoznavnosti spremenila tudi številne kraje na Koroškem. Po svetovnem spletu je najbolj zaokrožila fotografija hiše družine Fužir. Če je prvi dan še trdno kljubovala deroči Meži, je na sobotno jutro po poplavah njihov dom klonil pod silo vode. Eriko Fužir je poklical Vid Palčnik.


Grozljiva fotografija podrte hiše družine Fužir. (Foto: osebni arhiv)

Za pomoč družini Fužir je račun za donacije odprla Občina Prevalje. Pomagate lahko z nakazilom na:
TRR Si 56 01 375600 0000225
s pripisom POPLAVE FUŽIR


Takšna je bila hiša, preden jo je odnesla voda. (Foto: osebni arhiv)

Izjemna hvaležnost za vsakršno pomoč
To sta le dve od ogromno žalostnih zgodb, ki jih je za seboj pustila povodenj. Obnova po ujmi bo dolgotrajna in draga. Je pa katastrofa spet pokazala srčnost in sočutnost Slovencev. Prizadetim bo pomagala država, a izjemno dobrodošel bo tudi prav vsak evro, zbran z različnimi dobrodelnimi akcijami. Ljudje iz uničenih hiš so izjemno hvaležni za prav vsako pomoč. Veliko načinov je, kako lahko pomagate, nekaj možnosti je opisanih tudi v spodnjih člankih: 

KAKO POMAGATI LJUDEM, KI JIH JE PRIZADELA UJMA?

ZVEZA PRIJATELJEV MLADINE SLOVENIJE NA POMOČ PO POPLAVAH

HUMANITARNO DRUŠTVO ENOSTAVNO POMAGAM: VSAK EVRO ŠTEJE