april 7, 2023

Praznični april v Celju

Pred vrati je občinski praznik Mestne občine Celje, v teh dneh pa mineva tudi 100 dni, odkar je vodenje občine prevzel novi župan Matija Kovač. Kaj prinašajo praznični dnevi in kakšni so načrti?

Praznik Mestne občine Celje je 11. april, ko bo v celjskem mestnem jedru pestro ves dan. (Foto: Radio Štajerski val)

Mestna občina Celje praznuje 11. aprila, v spomin na leto 1451, ko je Celje prejelo mestne pravice. Letošnje praznovanje bo v znamenju še ene obletnice, mineva namreč 700 let od prve pisne omembe Celja. Praznično dogajanje se je že začelo, vrhunec prireditev bo prihodnji teden, najprej s slavnostno podelitvijo letošnjih občinskih priznanj. Kdo so prejemniki celjskih grbov in naziva častni meščan, lahko preverite tukaj. Celjski župan Matija Kovač:

Na praznični 11. april se bo dogajanje v mestu začelo ob 10. uri dopoldne z Viteškim pozdravom in nadaljevalo s plesno glasbenim dogajanjem, vodstvi po mestu, koncertom ter zaključilo s prenosom osrednje občinske slovesnosti na velikem platnu ob 19.30.


V teh dneh mineva 100 dni odkar je funkcijo župana Mestne občine Celje nastopil Matija Kovač.

Matija Kovač bo v teh dneh sklenil prvih 100 dni svojega županovanja. Ob tem je na predpraznični novinarski konferenci spregovoril tudi o strateških ciljih občinske uprave do leta 2030. Razdelili so jih v pet točk: trajnostni urbani razvoj, ki obsega vse, kar je vezano na prostor. Urejena in pregledna prostorska ter zemljiška politika kot pogoj za trajnostni in v prihodnost usmerjeni razvoj mesta in okolic; zeleno mesto po meri ljudi - zeleno, urejeno in dobro vzdrževano mesto s podeželjem, s fokusom na kakovosti življenja občank in občanov; mesto s posluhom za ljudi, ki vključuje dostopno in učinkovito občinsko upravo, s prenovljenimi komunikacijski kanali za dejavno, odzivno in vključujočo komunikacijo z občankami in občani; moč povezane skupnosti - skupnost, ki misli s toliko možgani, kolikor jih šteje – za bolj povezano in sodelujoče mesto, ki z dejanji v sedanjosti daje usmeritev prihodnosti; Celje, srce regije - krepitev položaja gospodarskega, upravnega, izobraževalnega, kulturnega, zdravstvenega, turističnega, športnega in prometnega središča regije, ki ga predstavlja Celje kot urbano in pametno mesto novih tehnologij, razvoja in živahnega dogajanja. Kovač razlaga:




Celje je ob letošnjem občinskem prazniku dobilo tudi nov občinski časopis, poimenovali so ga Celjan. Na naslovnici prve številke je novi častni meščan Edvard Stepišnik.

(NS)