november 27, 2021

Prebuja se Pravljično Celje

Jutri bomo na adventnem venčku prižgali prvo svečko, danes pa bo tudi Celje zasijalo v prazničnih lučeh. Z občine so sporočili, da zaradi trenutne epidemiološke situacije posebne prireditve ne bodo pripravili, kljub temu pa bo v ulicah knežjega mesta ves december čutiti praznični duh.

Celje bo zasijalo v prazničnih lučkah. (Foto: Visit Celje)

Praznično vzdušje skozi praznično okrasitev
Čeprav bo letošnji praznični december tudi v Celju že drugič zaradi epidemioloških razmer drugačen, bo praznično vzdušje pričarala okrasitev mesta. Na Krekovem trgu, pred Knežjim dvorom, Pokrajinskim muzejem Celje, pri fontani pri kinu Metropol, pri Marijinem znamenju na Glavnem trgu in na Starem gradu Celje bodo prazničnost ustvarili s svetlobnimi oziroma video projekcijami. Zvezdno nebo bo sijalo od Glavnega trga preko Stanetove in do Lilekove ulice. V lučkah bo zasijal tudi Muzejski trg. Svetlobni lik zvezde bo lepšal Prešernovo ulico, svetlobni elementi medveda, jelena in smreke pa Glavni trg pred Turistično informacijskim centrom. Svetlobna kočija s Pepelko in princem bo na ploščadi pred Metropolom, na fasadi Ljudske univerze Celje in Tehnoparka Celje pa bo letos prvič videomapping projekcija. V starem mestnem jedru so lani namestili ambientalno ozvočenje, kjer bodo tudi letos predvajali praznično glasbo. Podobo prazničnega Celja bodo dopolnili pisani lampijoni na Savinjskem nabrežju, ki so jih znova izdelali celjski šolarji in vrtčevski otroci, dopolnil jo bo tudi adventni venec, ki ga že več let izdelajo v Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje. Božičkova dnevna soba in delavnica igrač bosta tudi letos v pritličju zgradbe na Stanetovi ulici 10, ki bo okrašena z veliko rdečo pentljo. Praznično podobo mesta tudi letos dopolnjujejo smreke, ki so jih prispevali Celjani in Celjanke. Tokrat so jih podarili Marjan Škofca, Martin Metličar, Jože Janežič, Anton Kos, Bojan Kralj, Grega Kočevar, Darko Strmole in Ljubica Bagari. Ob tem so si, kot so sporočili z Mestne občine Celje, za krasitev mestnega jedra v podjetju Zeleno drevo izposodili 32 »živih« smrek, ki jih bo podjetje spomladi ponovno zasadilo v zemljo.

Božična tržnica in gostinska ponudba
Kljub temu, da večjih dogodkov in prireditev tudi v Celju znova ne bo. Pa bo mogoče v mestu kaj prazničnega pojesti in popiti, tudi kupiti kakšno božično darilo. Kristijan Erjavec iz Zavoda Celeia Celje pravi:

Kako pa kaže Pravljični deželi?

Na celjski občini in v Zavodu Celeia Celje svetujejo, da za aktualne informacije glede Pravljičnega Celja spremljate njihovi spletni strani in družabna omrežja. (NS)