julij 24, 2019

Previdno pred samovžigi sena

Po dveh hudih samovžigih sena na Šmarskem so v šmarski kmetijsko svetovalni službi pozvali kmete k posebni previdnosti pri spravilu sena. Opozarjajo, da je najnevarnejša doba za samovžig sena v času od treh do šest tednov po skladiščenju sena.

Seno v balah se lahko vžge tudi po več letih. (Foto: Radio Štajerski val)

Vlažno seno prej zagori
V občini Šmarje pri Jelšah sta bila v tem mesecu dva velika požara gospodarskih objektov, ki jih je povzročil samovžig sena. Da se takšni dogodki ne bi pojavljali, so se na Kmetijsko svetovalni službi v Šmarju pri Jelšah odločili, da bodo kmetijska gospodarstva obvestili na nevarnosti samovžiga pri senu. "Samovžig sena je pojav, kjer ogenj nastane kljub temu, da zunanjega vira vžiga ni," pravi mag. Tatjana Pevec in dodaja, da je lahko eden pomembnejših pogojev za nastanek samovžiga sena vlaga. "Nevarna doba za samovžig je od 3 do 6 tednov po skladiščenju sena. Samovžig sena pa se lahko pojavi tudi po več letih, če je seno shranjeno v kopici ali v balah brez ovoja in delno pokrito," pravi Pevčeva in pri skladiščenju bal kot tudi skladiščenju slame priporoča večkratno merjenje vlage oz. temperature. Shranjeno seno mora imeti manj kot 15 odstotkov vlage. Pozorni bodite tudi na značilen vonj sena v primeru segrevanja: če je vonj po kislem ali po karamelu, nemudoma ukrepajte in seno premečite. A tudi pri tem bodite previdni, saj lahko s premetavanjem dovedete svež zrak in pospešite vžig. Podrobneje lahko priporočilom Tatjane Pevec prisluhnete v spodnjem posnetku. (SP)

Datoteke

Mateja Pevec o spravilu sena