marec 1, 2022

Prihodnje poletje na vrh razglednega stolpa Kristal

Gradnja razglednega stolpa Kristal se bo v Rogaški Slatini, kot kaže, začela še ta mesec. Preverili smo, kaj bo ponudil stolp, koliko bo treba odšteti, da se povzpnemo nanj, in kako ga bodo gradili.

Gradnja se bo začela že zelo kmalu. (Foto: Štajerski val)

Na vrh v 30 sekundah
Občina Rogaška Slatina je danes podpisala pogodbo s podjetjem VG5, ki bo gradilo razgledni stolp Kristal. Ta bo s 106 metri najvišja stavba v državi. Kaj bo ponudil stolp Kristal? Župan Branko Kidrič razlaga:

Na vrh stolpa se bo mogoče povzpeti z dvigalom, kjer bo prostora za 22 oseb, na vrh stolpa pa bo obiskovalce pripeljalo v 30 sekundah. Do vrha bo vodilo tudi 540 požarnih stopnic, a po njih se obiskovalci ne bodo mogli povzpeti.

Pet novih zaposlitev
S stolpom bo upravljal slatinski javni zavod za turizem in kulturo. Njegov direktor Dino Markovinovič verjame, da bo Kristal pritegnil tako enodnevne kot stalne goste ter pravi, da bo nova turistična znamenitost ustvarila pet delovnih mest:

Prav tako tako bo pred stolpom pet prodajaln. Kidrič sicer pravi, da so ceno vstopnic po trenutnih ocenah postavili pri osmih evrih za odrasle, a točne vrednosti še niso določili.


Gradbišče je že odprto, zdaj gradijo parkirišče in nadhod.

Samo v temeljih več kot 700 kubičnih metrov betona
Na stolp se bo mogoče povzpeti tudi v vetrovnem vremenu, zagotavlja vodja projekta iz pojdetja Ponting, ki je projektant stolpa, Viktor Markelj. Tako pravi o izzivu projektiranja 106-metrskega Kristala:

Stolp bo zgrajen predvsem iz betona:

Gradnja razglednega stolpa Kristal bo stala 3,7 milijona evrov. Pred štirimi leti, ko je občina napovedala projekt, je bila vrednost naložbe ocenjena na dobra 2 milijona evrov. Kidrič pojasnjuje:

Spomnimo, občina bo za stolp namenila 1,4 milijona evrov, 2 milijona bo prispevala država, 600 tisočakov pa so primaknili donatorji.

In orglarski center?
Ob tem pa občina v okolici bodočega stolpa gradi tudi nadhod Sonce in parkirišče Park&Ride. Vse tri naložbe so skupaj vredne 7 milijonov evrov. Kot pravi župan Branko Kidrič, želijo z njimi v Rogaški povečati število obiskovalcev, turistično razviti območje Tržaškega hriba in ga povezati z zdraviliškim jedrom kraja ter delno sanirati degradirano območje nekdanjega mizarstva.

Delno pa prihodnost območja ostaja neznanka. Zemljišče je po podatkih občine še vedno v lasti podjetja Bitermo oziroma Franca Bizjaka. Orglar Anton Škrabl, ki se je zanimal za nakup, da bi tam zgradil 400-milijonski Evropski orglarski center, je od zamisli, kot kaže, odstopil. Župan zagotavlja, da občina pomaga iskati investitorje in jih usmerja k lastniku zemljišča, a več informacij Kidrič nima. Pa bi lahko občina kupila zemljišče?

Tako se občina ozira k stolpu, ki bo zaživel prihodnje poletje. (TMG)


Občina je danes podpisala pogodbo s podjetjem VG5.