julij 15, 2022

Kdaj obnova poti šmarske Kalvarije?

Občina Šmarje pri Jelšah pripravlja vse potrebno za izvedbo projekta Barok pod krošnjami. Najpomembenjši del bo, kot pravijo, obnova dela poti križevega pota do cerkve svetega Roka. Prinaša pa projekt še nekaj novosti.

Od Muzeja baroka do cerkve svetega Roka vodi kalvarija, na njeni poti je 14 kapelic. (Foto: Štajerski val)

Za varnejšo hojo
Projekt Barok pod krošnjami bo, kot pravijo na občini, nadgradnja turistične infrastrukture. »Najpomembnejša bo obnova poti po Kalvariji, saj je ta dotrajana, mestoma celo nevarna. Z obnovo poti bo objekt kulturne dediščine privlačnejši, ogled pa varnejši. Obnova poti vključuje diskretno osvetlitev, ki ne obremenjuje okolja, poleg varnejšega koraka pa omogoča tudi izvedbo različnih večernih dogodkov,« razlagajo.


Cerkev svetega Roka je priljubljena točka za pohode Šmarčanov, po križevem potu pa se radi podajo tudi obiskovalci od drugod. (Foto: Štajerski val)

Čitalnica pod krošnjami in zgodbe
Ob tem pa projekt, vreden dobrih 174.000 evrov, ki so ga prijavili na razpis Lokalne akcijske skupine Obsotelje in Kozjansko, kjer si obetajo 100.000 evrov sofinanciranja, prinaša še več novosti. Pri šmarskem kulturnem domu bodo uredili čitalnico pod krošnjami, ki bo tudi prostor za druženje in manjše prireditve. Usposobili bodo tudi mlade interpretatorje dediščine, saj stavijo na pripovedovanje zgodb, tako imenovani storytelling. Tako obljubljajo tri nove, v zgodbo povezane produkte, in sicer zeliščni čaj, zeliščno sol in promocijski film. Pravijo, da bodo s tem širili zavest o kulturni dediščini krajev na Šmarskem in hkrati opravljali poslanstvo promocije. (AD)