december 17, 2023

Prvo vino na svetu brez svetlobe, tudi pijete ga v temi

V svetu vinske umetnosti se rojevajo edinstvena vina, med njimi izstopa penina Untouched by Light. Gre za prvo peneče vino na svetu, ki je ustvarjeno in okušano v popolni temi.

Ekperiment okušanja penin, ena pridelana na svetlobi in druga v popolni temi. (Foto: Radio Štajerski val)

Skriti biser Radgonskih goric: Penina, ki blesti brez svetlobe
Penina Untouched by Light, pridelana v Radgonskih goricah, se lahko pohvali z nazivom prvega penečega vina na svetu, ki v popolni temi ohrani svojo avtentičnost. Celoten proces, od trgatve do polnjenja steklenic, je prežet s temo. Vino je zorjeno v stoletja starih kleteh, brez dostopa svetlobe, polnjeno je v črne steklenice in zapečateno v črno folijo. Tudi pokušina penine poteka v strogi temi, kjer s s pomočjo črnih kozarcev in prevez za oči raziskujemo, kako svetloba vpliva na izkušnjo okušanja. Skupaj s someljejko Moniko Pavlič in v družbi Snežane Prebil smo se na degustaciji na Rogli podali na zanimivo potovanje, kjer smo raziskovali, kako se penina spreminja ob stiku s svetlobo. 



Prvo peneče vino na svetu, pridelano v popolni temi. Polnjeno v črne steklenice. Zapečateno v črno folijo. Okušano v popolni temi. (Foto: Radgonske gorice)

Nagrada Sejalec 2023 za inovativne dosežke v turizmu
Doživetje Untouched by Light je uvrščeno med ‘Edinstvena doživetja Slovenije’ (‘Slovenia Unique Experiences’), za katerega so Radgonske gorice novembra prejele nagrado ‘Sejalec 2023’. Naziv Sejalec dobijo doživetja, ki imajo velik tržni potencial, in ki so s stalno in visoko kakovostno ponudbo pripravljena na domače in tuje goste, uspešno prispevajo k večji prepoznavnosti turistične ponudbe Slovenije ter bodo v najkrajšem možnem času lahko prinesla dodano vrednost slovenskemu turizmu, so pojasnili v Radgonskih goricah. Utrinke okušanja te izjemne penine, ki je prejela še niz drugih nagrad tako v Sloveniji kot tudi v tujini, si lahko ogledate v spodnji fotogalerij. (SP)

Galerija slik