januar 20, 2024

Rogatec: Porast turistov, padec kupne moči

V preteklem letu sta Muzej na prostem Rogatec in dvorec Strmol zabeležila povečanje obiskovalcev, a so hkrati opazili upad kupne moči, kar postavlja v letošnjem letu pred njih velik izziv.

Na dvorcu so Strmol je bilo leta 2023 več obiskovalcev kot leto prej. (Foto: Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec)

Izzivi in načrti: muzej in dvorec se prilagajata spremembam
V občini Rogatec se skriva izjemno bogata kulturna dediščina, ki jo predstavljata Muzej na prostem Rogatec, največji muzej ljudskega stavbarstva v Sloveniji, in dvorec Strmol s svojim rokodelskim centrom. Obe ustanovi, ki ju upravlja Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec, je lani obiskalo 22.000 obiskovalcev, kar je 2.000 več kot prejšnje leto. Sodelavka za promocijo in trženje Urška Grobelšek poudarja, da jih je pritegnila raznolika ponudba razstav, ustvarjalnih delavnic in zanimivih prireditev:

Vendar se soočajo s pomembnim izzivom, saj so opazili, da je kupna moč v Sloveniji v zadnjem letu padla, pojasnjuje Grobelškova:

Da bi ohranili privlačnost, si prizadevajo obiskovalce pritegniti z organizacijo 'teambuilding' dogodkov, ki so lani dosegli prvi uspeh. Poleg tega ponujajo unikatno doživetje "Življenja med plemiči in kmeti," ki ga približajo obiskovalcem s posebnimi obiski in delavnicami v Dvorcu Strmol ter Muzeju na prostem. Grobelškova razkriva, da bodo letos še dodatno razširili svojo ponudbo, vključno s šolskimi počitnicami za otroke brez telefona, tesnejšim sodelovanjem s poslovnimi partnerji, agencijami in sosednjimi naravnimi zdravilišči:

Dvorec Strmol in Muzej na prostem Rogatec sta odprta tudi v zimskem času. Obiščete ju lahko vsako soboto med 10. in 16. uro. (SP)