april 8, 2021

Sadjarji zaradi pozebe znova ob pridelek

Rekordno nizke temperature za april so v preteklih dneh prizadele cvetoče sadno drevje tudi na Kozjanskem. Po prvih ocenah bo škoda večja kot po lanski pozebi, saj so nekatere sadne vrste prizadete stoodstno.

Najbolj prizadeti so koščičarji, kakšna bo škoda na nekaterih vrstah jablan se bo pokazalo v prihodnjih dneh. (Foto: Pixabay)

Ponekod oklestilo celotno letino
V teh dneh se v nekaterih delih Slovenije, tudi na Kozjanskem, soočajo s poškodbami kmetijskih kultur, ki so nastale zaradi nizkih temperatur, mrzlega vetra in ponekod tudi snega. Največ škode so utrpeli sadjarji, saj so vrste, ki so v polnem cvetu precej poškodovane. Sadjarji in strokovnjaki podatke o škodi po pozebi še zbiramo, žal so prve ocene slabe, saj, kot kaže, nekatere sadne vrste letos zarado pozebe ne bodo obrodile, ocenjuje Adrijan Černelč iz Kozjanskega parka

 
Sadno drevje je letos hitreje zacvetelo kot lani, zato naj bi bila škoda po pozebi večja kot lani.(Foto: Pixaby)

Posledic pozebe ni več mogoče omiliti
Najbolj prizadeti so bili koščičarji, kjer bo škoda zagotovo sto odstotna, ocenjuje Černelč in izpostavlja, da mali sadjarji posledic škode po pozebi ne morejo več omiliti.


Sadjarje je pozeba prizadela že drugo leto zapored. Lani do državne pomoči po pozebi niso bilo upavičeni. Kako bo letos, še ni znano. Kot ugotavljajo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, imajo večji sadjarji nasade zavarovane, vendar se v zvezi s tem pojavljajo težave. Kot navajajo, ena od zavarovalnic veže zavarovanje za spomladansko pozebo na razvojno fazo, druga pa breskev in marelic ne zavaruje za spomladansko pozebo, pri jablani in hruški pa prične jamstvo šele s 1. aprilom, kar je prepozno. (SP)

Podobne vsebine:
Metka Hudina: Na drevesih bo ostala le petina pridelka