september 5, 2023

Šentjurski gasilci v nakup nove gasilske cisterne

Prostovoljno gasilsko društvo Šentjur je podpisalo pogodbo za novo gasilsko vozilo – cisterno. V svoji garaži jo pričakujejo v začetku leta 2025, pri zbiranju denarja računajo tudi na donacije podjetij in občanov.

Pogodbo za dobavo nove gasilske cisterne sta v družbi šentjurskega župana Marka Diacija podpisala predsednica PGD Šentjur Damjana Čakš in direktor podjetja Rosenbauer Marjan Cvikl. (Foto: Štajerski val)

PGD Šentjur je že pred slabimi tremi leti kupilo cisterno za prevoz 3.000 litrov vode, z oznako GVC 16/25. Doslej so z njo posredovali na že več kot 120 intervencijah.

Potreba pa je po še eni, še večji cisterni. Tako so podpisali pogodbo za dobavo gasilskega vozila GVC 2, ki lahko prepelje 6.000 litrov vode, ima pa še veliko ostale opreme, pomembne za delo in pomoč gasilcev. Poveljnik PGD Šentjur Danilo Matuš podrobneje o novem gasilskem vozilu razlaga:

Podpisa pogodbe se je udeležilo več gasilcev, tako predstavnikov PGD Šentjur kot Gasilske zveze Šentjur. (Foto: Štajerski val)

Takšno vozilo stane 370.000 evrov, kar je za gasilsko društvo izjemno velik zalogaj. Do 30 % potrebnega denarja bo prispevala občina Šentjur, na njenem območju sicer deluje 11 prostovoljnih gasilskih društev. Župan Marko Diaci ob tem pravi:

Poleg podpore občine in krovne Gasilske zveze Šentjur računajo šentjurski gasilci tudi na finančno pomoč ljudi pri nakupu novega vozila. Pa tudi na pomoč podjetij. Tri velika – Ahac, Kea in Energoles Bohor – so sicer že pokazala svoj posluh, saj so porok pri delu najetega 140.000 evrov posojila, ki je bilo potrebno za zaprtje finančne konstrukcije.

Pogodba, ki jo je PGD Šentjur podpisal z dobaviteljem gasilskega vozila, podjetjem Rosenabuer, določa, da bodo šentjurski gasilci cisterno dobili januarja 2025. (AD)

Gasilska cisterna, ki jo je PGD Šentjur dobilo novembra 2020. Ta, ki jo kupuje zdaj, bo še večja. (Foto: FB PGD Šentjur)