julij 14, 2022

Skoraj 3000 gasilcev v Celju v boj za gasilski Olimp

Pri postavitvi tekmovalnega stolpa sodelovali tudi gasilci iz naših krajev

Konec tega tedna se v Celju začenja velika Gasilska olimpijada 2022, na kateri se bo do gasilskega Olimpa skušalo prebiti skoraj 3000 gasilcev s praktično vsega sveta. Tekmovanja in spremljevalni program med 17. in 24. julijem bosta zanimiva tudi za navijače in druge obiskovalce.

Flori, maskota, ki je pol vitez pol gasilec, predstavlja zgodovino Celja in gasilstva na Celjskem. (Foto: Radio Štajerski val)

Najbolj bomo navijali za slovensko reprezentanco
Celje bo od nedelje naprej teden dni v znamenju gasilstva. Knežje mesto je namreč gostitelj velike Gasilske olimpijade 2022, ki bi morala biti sicer že lani, a jo je prestavila pandemija koronavirusa. Teden dni bodo v Celju in okoliških krajih gasilci iz več kot 20 držav. Poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek:

Kdo bo zastopal slovenske barve? Petek razlaga:


Pri organizaciji gasilske olimpijade je moči združilo veliko organizacij in posameznikov. (Foto: MOC) 

Znaki, da bo letos v Celju gasilska olimpijada, so se začeli kazati že pred časom, z dvigom gasilske olimpijske zastave, ki so jo med drugim gasilci iz Mojstrane ponesli celo na vrh Triglava. Da so gasilske olimpijske igre za ovinkom, pa zdaj opozarja še več stvari, pravi predsednik Gasilske zveze Slovenije, sicer Šentjurčan, Janko Cerkvenik:

Pri postavitvi tekmovalnega stolpa sodelovali tudi gasilci iz naših krajev
Pri sami organizaciji gasilske olimpijade sicer sodeluje okoli 700 ljudi, na pomoč so priskočili tudi gasilci s Kozjanskega. Pomagali so pri postavitvi trinadstropnega stolpa za izvedbo ene od tekmovalnih disciplin - plezanja s kljukasto lestvijo. Poveljnik Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah Bogdan Krumpak je v pogovoru s Silvestrom Javornikom o njem povedal: 




Postavitev trinadstoropnega plezalnega stolpa ni bil mašji kašelj. Tekmovanje na njem pa bo gotovo prava paša za oči. (Foto: GZ Šmarje pri Jelšah)

Še podrobneje o gasilski olimpijadi in ostalem pestrem obrobnem dogajanju, ki ga prinaša, se je Nina Slak ta teden pogovarjala tudi s predsednikom Gasilske zveze Celje Sašom Farčnikom. Prisluhnite jima v spodnjem posnetku. (NS)