april 19, 2023

Slovenjebistričanka s srebrom z matematične olimpijade

Portorož je v minulih dneh gostil Evropsko matematično olimpijado za dekleta, kjer so se Slovenke odlično odrezale. Najboljša Slovenka, Slovenjebistričanka Katarina Grilj, je osvojila srebrno medaljo.

Slovenska ekipa na matematični olimpijadi v družbi častne pokroviteljice tekmovanja predsednice republike Nataše Pirc Musar. (Foto: Gašper Rebernik in Lucija Turnšek)

Tekmovanje je bilo zelo zanimivo, vsako dekle je lahko imelo s sabo za spodbudo en predmet za srečo, nekatere so se koncentrirale z zlaganjem origamijev, nekatere so dajale celo vtis, da dremajo. Slovenjebistričanka Katarina Grilj, ki je na olimpijadi osvojila srebrno medaljo, je dejala:

Med najboljšimi 213 matematičarkami z vsega sveta so v slovenski ekipi pohvale prejele še Mariborčanka Kaja Rajter, Ljubljančanka Neca Camlek in Velenjčanka Ema Hojan. Hojanova je o reševanju nalog povedala:

Od 42 možnih točk je vse možne točke zbralo 14 tekmovalk. Skupno največ točk je sicer zbrala ekipa Kitajske, sledila je ekipa ZDA in Avstralije. Osrednji namen matematične olimpijade je sicer druženje s sovrstnicami in opogumljanje deklet za STEM poklice – poklice v znanosti, tehnolgiji, inženirstvu in matematiki, zato so se organizatorji, Društvo matematikov in fizikov Slovenije, še posebej potrudili s prostočasnimi aktivnostmi in spoznavanjem Slovenije. Prihodnje leto bo matematično olimpijado gostila Gruzija. Nekaj utrinkov fotografov Gašperja Rebernika in Lucije Turnšek s tekomovanja v Portorožu si poglejte v galeriji. (NS)

Galerija slik