oktober 25, 2018

Sončnice izziv za kmetovalce

V Šolskem centru Šentjur so skupaj s partnerji predstavili projekt „Kar sejemo, to žanjemo“, katerega cilj je spodbujanje setve sončnice. V ospredje so postavili pridobivanje hladno stiskanega sončničnega olja.

Ob predstavitvi projekta: dijaki ŠCŠ z ravnateljem z direktorjem Jankom Šketom, podpredsednik ČZS Marko Alauf in državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano mag. Tanja Strniša

Sončnica hrana čebelam in ljudem
V projektu „Kar sejemo, to žanjemo“, ki ga podpira Čebelarska zveza Slovenije, so o izzivih gojenja medovitih rastlin med drugim spregovorili podpredsednik ČZS Marko Alauf, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano Tanja Strniša in Janja Gajšt Kotnik iz Kmetije Kotnik. Po besedah Strniše je v Sloveniji zanimanje za gojenje sončnic postalo aktualno šele v zadnjih letih. Kot kaže statistika, letno v naši državi na 300 hektarih površin pridelamo okoli 500 ton sončničnih semen. Direktor in ravnatelj Šolskega centra Šentjur Branko Šket upa, da bo gojenje sončnice, ki je hrana tako čebelam kot ljudem, postala priložnost za dodaten zaslužek na slovenskih kmetijah:

Prvo hladno stiskano sončnično olje so že stisnili v Oljarni Kocbek v Prekmurju, in sicer po vzoru naših dedkov in babic na več kot sto let starih strojih. Dijaki Šolskega centra Šentjur so celoten postopek stiskanja in pridobivanja olja dokumentirali in predstavili na današnjem dogodku. „To je res nekaj posebnega, saj se s hladno stiskanim oljem ukvarja le nekaj ljudi v Sloveniji. Zares zanimivo je videti, kako z naravnim načinom stiskanja, brez visokih temperatur, dobimo olje, ki ima enak okus in vonj, kot ga ima sončnica,“ je o zanimivi izlušnji dejal dijak Andrej Cvelbar in dodal, da je pridelovanje sončnice lahko eden od izzivov mladih kmetovalcev. Kot smo še izvedeli na današnji predstavitvi, je hladno stisjeno olje zelo zdravo, znano je po svoji jedilni kakovosti naravnih sestavin „nič dodano, nič odvzeto“. Poleg olja pa lahko iz semen sončnic pripravimo tudi pestro paleto okusnih pekovskih izdelkov, ki so jih dijaki Šolskega centra Šentjur ob predstavitvi projekta tudi razstavili in ponudili v pokušino. (SP)

Galerija slik