julij 11, 2022

Splošna matura: diamantni tudi v naših krajih

Znani so rezultati letošnje, 28. splošne mature. V spomladanskem roku jo je na 82 šolah opravljalo 5865 kandidatov. Letos sta vsaj 30 točk dosegla 302 maturanta, prav toliko kot lani. Med njimi je 18 kandidatov, ki so dosegli vseh 34 možnih točk - lani je bilo diamantnih maturantov 15. Kako so se odrezali maturanti na treh celjskih gimnazijah?

Kako so se odrezali celjski maturanti? (Foto: Pexels)

Z Gimnazije Celje - Center so sporočili, da letošnje šolsko leto zaključujejo s 97-odstotnim uspehom na splošni maturi. V zlato knjigo splošnih maturantov so se vpisali Tonja Venek, ki je dosegla vseh 34 točk, Janez Simonič, 32 točk, Ava Boštjančič, 31 točk, ter Tija Lulik in Špela Šet, obe sta dosegli 30 točk. Ravnatelj Gregor Deleja nam je zaupal, da so bile pri splošni maturi še vidne posledice koronačasa. Kot pravi, gre za generacijo, ki je doma preživela praktično ves tretji in večino drugega letnika. Zato:

Pravi še:

Z eno izmed zlatih maturantk na Gimnaziji Celje - Center, Avo Boštjančič iz Vojnika, se je pogovarjala Karmen Šemrl:


Zlati maturanti Gimnazije Celje Center z ravnateljem Gregorjem Delejo. (Foto: GCC)

Letošnje šolsko leto so s 100-odstotno uspešnostjo zaključili tudi maturanti poklicne mature. V programu predšolska vzgoja se lahko pohvalijo s 6 zlatimi maturantkami, od tega sta 2 zlati maturantki imeli vse možne točke. Zlato knjigo poklicnih maturantov so s svojimi podpisi dopolnile diamantne Barbara Plevnik in Špela Urtelj ter zlate Nina Fužir, Maruša Smodej, Ana Čobec in Nika Rodošek

Rezultate splošne mature so že sporočili tudi z Gimnazije Lava, ki deluje pod okriljem Šolskega centra Celje. Tam so maturanti v povprečju na maturi dosegli 21 točk, imajo tri zlate maturante, med njimi enega diamantnega. Ravnatelj gimnazije Peter Juvančič:

V knjigo zlatih maturantov so se vpisali Andraž Hribernik, ki je dosegel vseh 34 točk in je tudi diamantni maturant, Sara Mihajlik z 31 točkami in Tomi Božak, ki je dosegel 30 točk. Poleg njih je še 26 maturantov, kar pomeni več kot tretjina, doseglo odličen učni uspeh. Letošnja generacija maturantov na Gimnaziji Lava je bila, kot so sporočili, najmanjša v zadnjih letih. Splošno maturo je opravljalo 82 dijakov, od tega 55 v splošni gimnaziji in 27 v tehniški gimnaziji. Povprečno število točk celotne generacije je 21,14, kar je nad državnim povprečjem, tehniški gimnazijci pa so državno povprečje presegli več kot za 3 točke. 


Zlati maturantje Gimnazije Lava. (Foto: Gimnazija Lava)

Tudi na I. gimnaziji v Celju so zadovoljni z uspehom svojih maturantov. Med 211, ki so opravljali splošno maturo, je 28 zlatih, od tega jih je 6 doseglo 33 točk. V zlato knjigo so se vpisali: Rok Hladin (30), Ambrož Leban (30), Tilen Šket (30), Nika Škornik (32), Jan Bajc (31), Blaž Čerenak (31), Jakob Dolenc (30), Taja Govejšek (32), Jan Juhart (33), Jaka Križnik (32), Eneja Paradiž (33), Primož Povše (32), Nika Razgoršek (30), Luka Andrenšek (33), Stella Alexandra Heath (33), Eva Leskovšek (30), Manca Romih (30), Valentin Romih (30), Nik Verstovšek (30), Blaž Aristovnik (31), Julija Dolinšek (30), Patricija Polutnik (32), Doroteja Berložnik (33), Hana Firer (30), Iza Zakošek (30), Teja Balaško (30), Žana Košenina (32) in Nika Zabukovšek (33). (NS, TMG)


Zlati Maturanti I. Gimnazije v Celju z ravnateljem Antonom Šepetavcem. (Foto: I. Gimnazija v Celju)