april 29, 2022

Srečanje v Kunšperku v duhu prijateljstva med Slovenijo in Hrvaško

Pod okriljem občin Bistrica ob Sotli in Kumrovec bo to popoldne že 15. mednarodno prvomajsko srečanje na mostu prijateljstva Kunšperk - Gmajna. Slovenci in Hrvati na tem območju tako ohranjajo in utrjujejo vezi, ki so se v krajih ob reki Sotli spletle že pred stoletji.

Utrinek z enega izmed predkoronskih srečanj na mostu, ki prečka reko Sotlo, ki je tudi mejna reka. (Foto: www.zagorje.com)

Mejna reka Sotla združuje sosede in občini
Na mostu prijateljstva Kunšperk - Gmajna bo na današnje petkovo popoldne po dveletnem premoru znova tradiconalno mednarodno prvomajsko srečanje prebivalcev Slovenije in Hrvaške. “Občini Bistrica ob Sotli in Kumrovec sta pred 17. leti podpisali sporazum o prijateljstvu in od takrat se simbolno srečujeta tudi na omenjenem mostu,” razlaga župan občine Bistrice ob Sotli Franjo Debelak in dodaja, da so tovrstna srečanje odlična priložnost za negovanje prijateljskih vezi med občinama in med ljudmi iz obeh držav:

Debelak z zadovoljstvom ugotavlja, da so odnosi med prebivalci na obeh straneh Sotle kljub občasnim zapletenim državnim odnosom na zelo dobri ravni. Skupaj s kumrovškim žuapnom pričakujeta, da se bo srečanja na mostu prijateljstva v Kunšperku udeležilo veliko prebivalcev z obeh strani meje. Po napovedih Debelaka pripravljajo kulturni program z glasbo in druženjem:

Prvomajsko srečanje na mostu prijateljstva Kunšperk - Gmajna se bo začelo ob 17. uri. (SP)