februar 20, 2024

Celjski zdravniki: Ministrica naj odstopi

Stavkovni zbor v Celju

Predstavniki sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides so se danes udeležili stavkovnega zbora v Splošni bolnišnici Celje. Stavka poteka že šesti teden, po besedah predsednika sindikata Damjana Polha pa v pogajanjih z državo doslej ni bilo nikakršnega napredka. Kaj to pomeni za nadaljevanje stavke?

Zdravniki stavkajo že šesti teden (Foto: Štajerski val)

Tokratni zbor stavkajočih zdravnikov v Splošni bolnišnici Celje je osrediščal zlasti kadrovsko stistko, ki v bolnišnici ni nova. Predsednik sindikata Fides Damjan Polh je dejal:

Ob tem dodaja:

Polh ob tem meni, da bo stavka še dodatno razgalila bedo slovenskega javnega zdravstvenega sistema, ki temelji na prekomernih delovnih urah zdravnikov:

Koliko zdravnikov stavka v Celju?

V Splošni bolnišnici Celje po zadnjih podatkih stavka 95 odstotkov zdravnikov, soglasje za čezmerno nadurno delo pa jih je umaknilo 180 oziroma okoli 50 odstotkov.

S 1. marcem bodo prenehala veljati soglasja za nadurno delo zdravnikov, kar bo predstavljalo veliko težavo za sestavljanje dežurnih ekip. Število stavkajočih zdravnikov, ki so umaknili soglasje, se spreminja. O zadnjih številkah ortoped Matjaž Sajovic pravi:

Ob tem zdravniki izubljajo tudi zaupanje v ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel. Sajovic pravi:

Stavkajoči zdravniki dodajajo, da zaradi pomanjkanja kadra že danes mnogi zdravstveni zavodi ne morejo normalno delovati brez zunanje pomoči. (ViP)


Predstavniki stavkovnega odbora (Foto: Štajerski val)