april 22, 2023

Svetovni dan Zemlje: Koliko še lahko prenese naš planet?

Današnji 22. april je svetovni dan Zemlje. Prvič smo ga po vsem svetu obeležili leta 1970, od takrat pa ga z različnimi dogodki počastimo v več kot 190 državah sveta. Letošnje geslo je Vlagajmo v naš planet.

Današnji 22. april je svetovni dan Zemlje. (Foto: splet)

Svetovni dan Zemlje spodbuja k aktivnemu ter odgovornemu delovanju v smeri trajnostnega razvoja na vseh področjih. V zadnjih desetletjih so vse glasnejši pozivi, da smo naš planet že močno izčrpali, vse glasnejša so tudi opozorila o posledicah, to je podnebnih spremembah. V kakšni kondiciji pa sploh je Zemlja? Koliko še zmore? Okoljska strokovnjakinja in koordinatorica Centrov ponovne uporabe, ki delujejo v Sloveniji, Marinka Vovk:

Po podatkih Statističnega urada Slovenije v naši državi letno nastane okoli 6 ton emisij toplogrednih plinov v ekvivalentu CO2 na prebivalca, kar je nekoliko pod povprečjem Evropske unije. Spodbudno je tudi, da se zmanjšuje količina odloženih komunalnih odpadkov. Pa vendar jih še vedno ustvarimo preveč. Vovkova pravi:

Ključno je tudi varčevanje z naravnimi viri, kjer so glasni predvsem pozivi pri varčevanju z vodo. Tega se zavedajo tudi najmlajši, ki vedo, kako skrbno ravnati s tekočino, ki omogoča življenje. Takole pravijo učenci Osnovne šole Lesično:

(NS)