marec 24, 2023

Trojček podražitev v občini Šentjur

Občinski svet občine Šentjur je potrdil nove cene več javnih storitev. Podražili se bodo oskrba s pitno vodo ter odvajanja in čiščenja odpadnih voda, zbiranje in odvoz komunalnih odpadkov ter vrtec.

Nove cene so posledica vsesplošne draginje. (Foto: Pixabay)

Različni zneski podražitve
Spreminjajo se cene storitev, ki jih opravlja Javno komunalno podjetje Šentjur. Direktor Matjaž Žmahar pravi:

Omrežnina za čiščenje odpadnih voda pa se znižuje, za 50 odstotkov. O razlogih za nove cene direktor razlaga:

In kaj bodo sprememnjene cene pomenile za zneske na položnicah?

Nove cene bodo začele veljati z aprilom.

Dražji odvoz smeti
Z majem pa bodo višje cene tudi na položnicah Simbia, za storitev zbiranja, obdelave in odlaganja ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov. O tem smo že pisali TUKAJ.

Starši v povprečju plačajo 37 % polne cene vrtca
Dražijo pa se tudi programi Vrtca Šentjur. O razlogih je ravnateljica Elizabeta Jelen pred kratkim dejala:

Ekonomska cena v oddelkih prvega starostnega obdobja bo višja za dobrih 16 % in bo po novem znašala 584,74 evra, v oddelkih drugega starostnega obdobja 427,81 evra, kar je dobrih 17 % več kot sedaj, v kombiniranih oddelkih se cena viša za slabih 22 % in bo po novem 491,93 evra. »Naši starši v skladu z odločbo Centra za socialno delo v povprečju plačujejo 37 % cene programa vrtca. Po dvigu cen bodo starši otrok prve starostne skupine v povprečju plačevali 30,18 evra več na mesec, starši otrok druge starostne skupine 23,44 evra več na mesec in starši otrok kombiniranih oddelkov 32,69 evra več na mesec,« razlagajo na šentjurski občini.

Večino denarja za vrtec zagotavlja občina, povišanje cen jo bo, kot pravi župan Marko Diaci, stalo dodatnih 500.000 evrov na mesec. Ob tem pravi:

Šentjurski vrtec draži tudi prehrano. Znašala bo 2,1 evra dnevno, sedaj je 1,6 evra. Nove cene bodo od 1. aprila. (AD)