januar 29, 2024

Katere upravne enote stavkajo?

V Sindikatu državnih organov Slovenije so za te dni napovedali stavko na upravnih enotah. Ponekod bo stavka tri dni, ponekod en dan, na nekaj upravnih enotah pa je ne bo.

Med drugim je tridnevna stavka na Upravni enoti Slovenska Bistrica. Vrata bodo odprta le za nujne upravne storitve

V Sindikatu državnih organov Slovenije zahtevajo boljše plače, prav tako opozarjajo na preobremenjost zaposlenih. Stavki se pridružuje 41 od 58 upravnih enot. Pri tem bo na 15 upravnih enotah stavka tri dni, od danes do srede, na preostalih pa en dan. Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je na dopoldnaski novinarski konferenci kot velik problem izpostavil kopičenje neobdelanih vlog:

V našem delu države je za vse tri dni stavka napovedana na upravnih enotah Žalec, Velenje, Mozirje, Slovenske Konjice in Slovenska Bistrica. Diana Plešej, svetovalka na oddelku za upravno-notranje zadeve na UE Slovenska Bistrica in članica stavkovnega odbora, med glavnimi stavkovnimi zahtevami izpostavlja dvig plačnih razredov, izenačitve nazivov znotraj sektorja državne uprave tudi zagotovitev zadostnih delovnih mest, ki bi obvladovale povečan obseg zadev, s katerimi se upravne enote bojujejo že več let. 

Enodnevna stavka, in sicer v sredo, pa bo na upravnih enotah Celje, Laško in Šmarje pri Jelšah.

Kot so predstavniki sindikata pojasnili na novinarski konferenci, bodo v času stavke zaposleni opravljali le nujne upravne storitve, predvsem matične in socialne postopke, kamor na primer sodijo izdaja osebne izkaznice ali potnega lista za nujno pot v tujino, urejanje zakonskega prebivališča ter izdaja dokumentov za novorojence. Stavki se sicer pridružuje velika večina zaposlenih, in sicer 2.000. V vseh upravnih enotah je sicer zaposlenih okoli 2.300 ljudi.