april 18, 2023

V Bistrici ob Sotli v gradnjo novih stanovanj

Občina Bistrica ob Sotli je nedavno podpisala pogodbo za ureditev občinskih stanovanj v Bratuševi domačiji. Okoli 850.000 evrov vredna dela je na javnem razpisu dobilo podjetje IMP gradnje. Na domačiji, ki jo sestavljajo trije objekti, bodo do prihodnje pomladi na voljo varovana stanovanja in stanovanje za mlado družino.

Takšno bo spodnje dvorišče. (Foto: projekcija Studia abiro)

V hiši in seniku stanovanja, v kozolcu skupni prostori
Na Bratuševi domačiji v središču Bistrice ob Sotli je občina Bistrica ob Sotli v sodelovanju z Zavodom za varovanje kulturne dediščine Slovenije v minulih letih prenovila osrednjo stanovanjsko hišo, zdaj pa želi na domačiji vzpostaviti Medgeneracijski center s tremi oskrbovanimi stanovanji za starejše občane in enim stanovanjem za mlado družino. Bistriški župan Franjo Debelak pravi, da projekt Bratuševe domačije vključuje tri obstoječe objekte: stanovanjsko stavbo ter dva gospodarska objekta, senik in kozolec, s pripadajočim zemljiščem. “V obstoječi stanovanjski stavbi - hiši bomo uredili dve stanovanjski enoti, od tega eno oskrbovano stanovanje. Obstoječo stavbo senika bomo odstranili, na istem mestu pa v enakih tlorisnih in višinskih gabaritih zgradili nov objekt, v katerega bomo umestili dve oskrbovani stanovanji. Prav tako bomo podrli obstoječi kozolec, ki ga v enakih gabaritih nadomesti novi kozolec s pripadajočim v teren vkopanim servisnim objektom, v katerega so umeščeni vsi skupni tehnični prostori. Vsi trije objekti se bodo priključili na obstoječo gospodarsko javno infrastrukturo,” je napovedal Debelak. 
Prenovljena Bratuševa domačija bo postala medgeneracijski center s stanovanji za mlade in starejše. (Foto: projekcija Studia abiro)

Celotna naložba ureditve Bratuševe domačije je vredna približno 850.000 evrov. Občina Bistrica ob Sotli je s projektom v lanskem letu uspela na razpisu ministrstva za okolje, s čimer je upravičena do okoli 350.000 evrov državnega sofinanciranja. Debelak pričakuje, da bo na javnem razpisu izbrani izvajalec del, podjetje IMP gradnje, nova stanovanja uredil do spomladi leta 2024. (SP)


(Foto: projekcija Studia abiro)


(Foto: projekcija Studia abiro)