februar 27, 2023

V Celju bodo podirali smreke

V Celju bo padlo več smrek. Podreti jih je treba zaradi podlubnika.

Smreke, ki jih na območju Medloga napadel lubadar. (Foto: MOC)

Iz Mestne občine Celje so sporočili, da ji je Inšpekcija za gozdarstvo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naložila nujen sanitarni posek smrek, ki jih je napadel smrekov podlubnik. Javno podjetje Zelenice bo smreke podrlo takoj, ko bo primerno vreme.

Podrli bodo bolne smreke na več lokacijah, in sicer v bližini otroškega igrišča ob Šmartinskem jezeru, na zelenici med kolesarsko potjo in obvoznico v Medlogu ter v bližini mostu čez Koprivnico na Ostrožnem.

»Podlubniki so največji škodljivci v naših gozdovih. To so majhni hrošči valjaste oblike veliki do 5 mm. V lubje dreves izvrtajo majhno luknjico in nato pod lubjem izdolbejo rove. Rove delajo odrasli osebki in ličinke. Podlubnike delimo na lubadarje, ličarje in lesarje. Lubadarji povzročajo največjo škodo v gozdovih, saj zaradi njih propadejo drevesa, povzročijo lahko propad celih sestojev,« so ob tem zapisali v celjski občini, ki ob tem tudi občane poziva, naj bodo pozorni, če se na njihovih vrtovih sušijo smreke. Če je povzročitelj lubadar, je takšno drevo nujno takoj posekati in skuriti. (AD)