januar 8, 2020

Preveri, kje v Celju bodo zgradili krožišča

Celjska občina z namenom zagotavljanja večje pretočnosti prometa in boljše prometne varnosti načrtuje štiri nova krožišča. Dve bo financirala država, ker ju bodo umestili na državni cesti, za ostali dve krožišči je denar zagotovila občina. Eno izmed njih, na Glaziji, že gradijo.

Vozniki, ki se želijo iz smeri Slanc, na Teharjah, priključiti na Kidričevo cesto, imajo zlasti v času prometnih konic veliko težav. (Foto: Radio Štajerski val)

Krožišči pri odcepu za Slance in celjski mestni park bo plačala država
Tudi Celje se, podobno kot ostala večja slovenska mesta, v času prometnih konic duši v prometu. Ker je na nekaterih križiščih vključevanje v promet težje, pogosto prihaja do prometnih nesreč. Da bi zagotovila večjo pretočnost prometa in boljšo prometno varnost, Mestna občina Celje na izpostavljenih križanjih načrtuje izgradnjo krožišč. Za mnoge voznike dobrodošlo bo načrtovano krožišče na križišču Kidričeve ceste in lokalne ceste za Slance in Bukovžlak. Ker je Kidričeva cesta državna, bo izgradnjo začasnega krožišča financiralo Ministrstvo za infrastrukturo, občina je prevzela stroške izdelave projektne dokumentacije, ki je stala dobrih 15.600 evrov. Začasno krožišče pri odcepu za Slance bo iz montažnih elementov in bo podobno, kot so ga pred časom postavili v Trnovljah.

Krožišče pri odcepu za Slance in Bukovžlak bo začasno, z mobilnimi elementi, kasneje načrtujejo trajnejšo rešitev.

Država bo financirala tudi krožišče na križišču Partizanske ceste, ki poteka ob celjskem Mestnem parku in se priključi na državno cesto proti Laškemu. Ker je ta prometno zelo obremenjena, se vozniki, ki se pripeljejo po Partizanski cesti, nanjo težko vključujejo. Projektna dokumentacija, ki je stala dobrih 22.000 evrov in jo je plačala občina, je že nared. Če bo vse po načrtih, bi se gradnja lahko začela že spomladi.

Po Ljubljanski cesti kar dvakrat v krogu
Novi krožišči, ki ju bo financirala občina, bosta na Ljubljanski cesti. Eno na Glaziji, kjer je odcep za garažno hišo in Splošno bolnišnico Celje, drugo pa na križišču na Otoku, ki povezuje Ljubljansko cesto in Čopovo ulico. Gradnja nove prometne ureditve na Glaziji naj bi bila končana kmalu. Vključuje sicer nov pločnik, kolesarsko stezo in avtobusno postajališče, ki bo nekaj metrov daljše od prejšnjega in bo omogočalo, da se bodo lahko sočasno varno ustavili trije ali celo štirje avtobusi. Projektna dokumentacija za krožišče na Čopovi je še v izdelavi. Stala bo dobrih 24.000 evrov. (NS)