julij 7, 2020

V Celju prvo parkirišče Park & Ride

V Celju so še uradno odprli novo park & ride parkirišče, ki je poskusno obratovalo že od druge polovice maja. Cilj je, da obiskovalci mesta na njem parkirajo za ugodno ceno ter se nato po opravkih odpravijo s kolesom ali avtobusom. To je prvo tovrstno parkirišče v Celju, načrtujejo jih še več.

S parkiriščem P+R si želijo v Celju čim več ljudi spodbuditi za uporabo koles sistema KolesCe. (Foto: MOC)

Prvo parkirišče park & ride – parkiraj in se odpelji (P+R) so v Celju uredili na Ulici XIV. Divizije, na južnem robu železniške postaje, pri krožišču in mostu čez Savinjo proti Laškem. Na parkirišču je 35 parkirnih mest za osebna vozila ter 8 mest za avtodome. Na voljo je tudi polnilna postaja za električne avtomobile, ob tem pa postajališče s 36 stojali za kolesa v sistemu javne izposoje koles KolesCe. Prav tako so postavili varovano pokrito kolesarnico za pet koles. Miran Gaberšek iz Mestne občine Celje o namenu P+R parkirišča razlaga:

V poskusnem obdobju je bilo parkiranje brezplačno, od danes pa je treba zanj plačati, po spodnjem ceniku:

Mestna občina Celje je za projekt namenila okoli 445.000 evrov, pri čemer je skoraj 230.000 evrov pridobila od Evropske unije, iz tako imenovanega mehanizma Celostnih teritorialnih naložb. Napovedujejo, da v prihodnje načrtujejo še več parkirišč po sistemu P+R, a točnih lokacij še niso dorekli. (AD)