januar 14, 2023

V Celju rekordna Celebus in KolesCE

Celjani in Celjanke, pa tudi obiskovalci od drugod, so se, kot kažejo številke, s katerimi so postregli na Mestni občini Celje, dodobra navadili na sistem javne izposoje koles KolesCe ter javni mestni potniški promet Celebus. Lani sta oba sistema dosegla mejnike v statistiki uporabe.

Lani sta oba sistema, Celebus in KolesCE, v Celju dosegla mejnike v statistiki uporabe. (Foto: MOC, ŠV)

Zadnji mesec v lanskem letu je celjski javni mestni prevoz Celebus dosegel rekord. V decembru so celjski mestni avtobusi prepeljali največ potnikov od začetka delovanja Celebusa, leta 2019. Kot so sporočili iz Nomaga, ki je koncesionar javnega mestnega potniškega prometa v Celju, so Celebusi v decembru leta 2022 prepeljali 32.109 potnikov.


(Grafika MOC)

Mejnika Celebusa po številu prepeljanih potnikov sta v letu 2021 in 2019 prispevala zadnja meseca leta: decembra 2021, ko so našteli 17.949 potnikov, in novembra 2019, ko se je s Celebusom peljalo 25.387 ljudi. Najslabšo statistiko je, kot še pravijo na celjski občini, Celebus beležil aprila in maja leta 2020, ob začetku zdravstvene krize, ko so veljali najstrožji ukrepi in Celebus sploh ni vozil.

KolesCE z že več kot 14 tisoč uporabniki
Tako kot javni mestni potniški promet Celebus je tudi sistem javne izposoje koles KolesCE, kot pravijo na celjski občini, v minulem letu beležil rekordne številke. V Nomagu, ki je koncesionar sistema, so postregli s podatkom, da je bilo lani v Mestni občini Celje zabeleženih več kot 70 tisoč najemov koles, kar predstavlja letno največ od vzpostavitve sistema.


(Grafika: MOC)

Trenutno ima sistem KolesCE že več kot 14.400 registriranih uporabnikov. Največkrat si uporabniki izposodijo električna kolesa. Lani so e-kolesa predstavljala 60 odstotkov vseh najemov. Najemanje koles je višje med delavniki in v jutranjem času, ko ljudje kolesa večinoma uporabijo za pot v službo, šolo in po ostalih opravkih.


Leto 2022 je bilo, kot pravijo na celjski občini, nadpovprečno tudi kar zadeva število registracij, zabeleženih jih je bilo 3165. 

Z zadnjo širitvijo ob koncu lanskega leta je bilo v Celju skupaj 39 postaj sistema KolesCE. Med vsemi je bila, kot še pravijo na celjski občini, najbolj obiskana postaja na Na zelenici, pri Tušu, sledijo postaje pri Splošni bolnišnici Celje, na Krekovem trgu in Citycentru Celje. (NS)