januar 27, 2022

V Domu upokojencev Poljčane zaradi korone kriza s kadrom

V Domu upokojencev Poljčane so razmere kritične, ocenjuje direktorica Iva Soršak, in kot razlog navaja okužbe in karantene zaposlenih. V domu z 225 stanovalci je bilo ta mesec odsotnih kar tretjina od okoli 140 zaposlenih. Izjemen porast okužb je tudi med stanovalci, a na srečo brez težjih zapletov. Obiski do nadaljnjega niso mogoči.

V Domu upokojencev Poljčane, ki deluje pod okriljem Doma dr. Jožeta Poljčane, je bilo ta mesec odsotnih 45 od okoli 145 zaposlenih. (Foto: Dom dr. Jožeta Poljčane.)

Organizacija dela velik izziv
Ob vsesplošnem povečevanju števila okužb z novim koronavirusom rast števila okuženih zaznavajo tudi v domovih za starejše. Že sicer se domovi soočajo s kadrovsko stisko, z okužbami pa se ta še povečuje, razlaga direktorica Doma dr. Jožeta Potrča Poljčane Iva Soršak"V Domu upokojencev Poljčane so razmere kritične. Januarja je bilo doslej okuženih 53 stanovalcev in 45 zaposlenih. Krizo imamo predvsem pri organizaciji dela v zdravstveni negi in oskrbi, saj je največ zaposlenih z okužbo prav v tej službi," razlaga Soršakova in dodaja: "Uvedli smo 12-delovni urnik, torej dve izmeni po 12 ur, dnevno in nočno. Zaposleni, ki niso imeli težjega poteka bolezni, se v skladu z navodili pristojnih vračajo na delo po sedmih dnevih. V danih razmerah nam je precej težko."

Večina starostnikov v dobrem zdravstvenem stanju
Ob nenehnih kadrovskih težavah pa po besedah Soršakove pomirja dejstvo, da stanovalci nimajo težjih zapletov po okužbi. Večinoma so namreč vsi v dokaj dobrem zdravstvenem stanju. Precepljenost je sicer po navedbah direktorice med stanovalci 91-odstotna, med zaposlenimi pa 59-odstotna. Od tega je med stanovalci 57 odstotkov takšnih, ki so se že cepli s poživitvenim odmerkom. Dodaja še, da so obiski v poljčanskem domu upokojencev do nadaljnega onemogočeni. V nujnih primerih se lahko svojci izjemoma dogovorijo za obisk z odgovornimi v domu, npr. ko se psihično stanje stanovalcev poslabša ali v primeru, ko se stanovalci poslavljajo. (SP)