avgust 5, 2020

V Imenem tatovi želeli ukrasti letalo

V ponedeljek ponoči so tatovi na aerodromu v Imenem poskušali ukrasti letalo, ki pa je zaradi mokre vzletno-pristajalne steze obtičalo v blatu. Preiskava dogodka še poteka.

Tatovi v Imenem želeli odtujiti Morane MS 893 A. (Foto: Obsoteljski Aeroklub Imeno)

Z nožem prerezali steno šotora
Po poročanju Letalske zveze Slovenije so tatovi v ponedeljek ponoči iz platnenega šotora poizkušali ukrasti letalo Morane iz aerodroma v Imenem. Z nožem so prerezali steno šotora, odprli vrata in izvlekli letalo. Zagnali so motor letala in skušali vzleteti. Ker je bila vzletno-pristajalna steza mokra je letalo obtičalo v blatu tik ob jarku. Letalo ni vidno poškodovano.

Prvi poskus kraje v zgodovini kluba
Predsednik Obsoteljskega aerokluba Imeno Ivan Kovačič pravi, da podrobnejših izjav o dogodku v klubu ne bodo dajali, saj preiskava še poteka. Je pa za Radio Štajerski val potrdil, da gre za letalo, ki je v lasti njihovega člana. Prav tako je izrazil začudenje, da so se neznanci za krajo odločili v nočnem času in razmerah, ko letenje ni mogoče. Ob tem je dodal, da je tokratni poskus kraje letala prvi v 20-letni zgodovini Obsoteljskega aerokluba.

 Z ukradenim letalom namesto v zrak, v blato. (Foto: Obsoteljski klub Imeno)

Kraja načrtovana
Iz Letalske zveze Slovenije so medtem sporočili, da gre očitno za načrtovan poskus kraje letala. Ob tem dodajajo, da najpogosteje kradejo ultra lahka letala, saj lahko v eni noči iz letal odvijačilo kar nekaj motorjev, ki jih nato na črnem trgu prodajajo po delih. Vse klube in posameznike zato pozivajo, da poskrbijo za varnost na vzletiščih in uredijo še dodatno varovanje v primerih nepooblaščenega dostopa. (SP)