julij 21, 2022

Tudi v vaš kraj prihaja novi župnik?

Pred začetkom avgusta slovenske škofije objavijo sezname imenovanj in zamenjav duhovnikov po svojih župnijah. Preverili smo, kje prihaja do sprememb v naših krajih.

Tudi letos z avgustom prihaja do kadrovskih sprememb v nekaterih župnijah (foto: Štajerski val).

S Ponikve se poslavlja dolgoletni župnik Alojz Kačičnik, ki odhaja v Župnijo Videm-Krško, na njegovo mesto pa prihaja Jože Planinc, ki bo soupravljal tudi Župnijo Dramlje. Tamkajšnji župnik Niko Krajnc namreč s 1. avgustom odhaja v pokoj. Žalski župnik Vladimir Bizjak v svojo upravo prejema še župniji Gotovlje in Griže, bo pa Žalec bogatejši tudi za vikarja, to postaja Ivan Šelih, nekdanji župnik v Senovem. 

Župnik Damjan Kejžar s Svetega Petra pod Svetimi Gorami v soupravo sprejema župnije Polje ob Sotli, Buče, Kozje in Podsreda, v slednjih dveh pa zdajšnji župnik Nikolaj Marovt postaja duhovni pomočnik. Pomočnik v svoji dosedanji župniji Podreda bo tudi Alojzij WeingerlSlatinski nadžupnik Jože Vehovar v soupravo sprejema še župniji Kostrivnica in Sveti Florjan, kjer mu bo pomagal dosedanji župnik Viktor Vratarič

Ernest Benko je na predlog provincialnega ministra Slovenske minoritske province sv. Jožefa razrešen službe župnika moderatorja v Olimju, župnijo prevzema zdajšnji kaplan Danijel Golavšekki bo soupravljal tudi Župniji Podčetrtek in Sveta Ema. Bo pa Benko v Olimju, Podčetrtku in na Sveti Emi deloval kot duhovni pomočnik.

Peter Orešnik, župnik na Kalobju, ki soupravlja tudi Župnijo Dobje pri Planini, bo po novem odgovornen tudi za duhovno oskrbo stanovalcev Doma starejših Šentjur. Iz celjske župnije Sveti Danijel medtem odhaja kaplan Matic Lesjak, postal bo župnijski vikar v Župniji Velenje – sv. Martin.

Nekoliko zanimiva sprememba pa se obeta v Makolah, ki spada v mariborsko nadškofijo; tja prihaja duhovnik in častni dekan Franc Brzglez, ki se je odpovedal župniški službi na Prevaljah. Dodeljeno mu je sobotno leto (enoletni premor od dela), stanoval bo v makolskem župnišču.

Ob objavi letošnjih imenovanj in premestitev je celjski škof msgr. Maksimilijan Matjaž spomnil na pomanjkanje duhovnikov in se bratom duhovnikom zahvalil za sprejeto odločitev ob zamenjavah. Te se bodo večinoma izvršile s 1. avgustom oz. v prvih dneh prihodnjega meseca.

Še ostale odločitve na območju Škofije Celje najdete TUKAJ. (ViP)